Loupat či neloupat slupku z ovoce a zeleniny?
Loupete pečlivě ovoce a škrábete zeleninu předtím, než ji sníte, nebo použijete při přípravě jídla? Samozřejmě spousta druhů ovoce a zeleniny se nedá jíst jinak než zbavená slupky. Existují ale i některé druhy, jež je škoda jíst oškrábané či oloupané. Připravujete se totiž o velkou část živin. Které to jsou?
Loupáním jablek a hrušek přicházíte o vitamin C
Někteří lidé loupou jablka. Dopouštějí se tak obrovské chyby. Velké množství vitamínu C a dalších antioxidantů se vyskytuje právě ve slupkách, což se týká jablek i hrušek. Uvádí se, že oloupané jablko či hruška může mít obsah antioxidantů až o 40 % nižší. Antioxidanty přitom lidskému tělu pomáhají v boji s volnými radikály, tedy reaktivními částicemi působícími nemalé problémy v našem organismu. Mohou být jedním z impulsů rakovinného bujení, stojí za vznikem srdečně-cévních chorob.
Slupky z brambor pomáhají srdci
Hodně diskusí se vede kolem brambor. Škrábat syrové, nebo ne? Loupat uvařené, nebo ne? Některé výzkumy uvádějí, že bramborové slupky obsahují menší množství vitamínu C než hlíza, takže z těchto důvodů je klidně možné brambory škrábat i loupat. Na druhou stranu proti odstranění slupky mluví poměrně vysoký obsah draslíku, prvku, který v těle pomáhá udržovat rovnováhu vody a posiluje srdečně-cévní systém. Kromě toho ve slupce najdete velký podíl vlákniny.
V podstatě se dá říci, že když máte nové brambory, stačí slupku vydrhnout a můžete plody sníst i s jejich obalem. Například pečené brambory se slupkou jsou skutečnou pochoutkou.
Nikdy ale neloupejte sladké červené brambory. Právě načervenalé barvivo napovídá, že obsahují značné množství beta-karotenu. Tento provitamín A například chrání pokožku před účinky slunečního záření, zlepšuje zrak. Navíc i ve slupce sladkých brambor je vitamín C a draslík.
Věděli jste, že brambory se nehodí škrábat i z dietních důvodů? Oškrábané brambory mají vyšší glykemický index než brambory vařené ve slupce. Proto pokud držíte dietu, jezte zásadně brambory vařené i se slupkou.
Pozor na pesticidy?
Existuje mýtus, že například oloupáním nebo oškrábáním slupky se zbavíte pesticidů. Jde o mýlku. Oloupete-li nebo oškrábete brambory, obsah pesticidů nesnížíte, jsou totiž i v samotné hlíze. Stejně tak škrábáním mrkve nebo petržele si od nich nepomůžete, i tady jsou v kořeni.
Salátové okurky - kupované loupejte, domácí stačí jen omýt
Pokud kupujete v supermarketu salátové okurky, vždy je oloupejte. Obvykle se totiž velmi intenzivně stříkají prostředky proti škůdcům, plísním atd.
Ovšem doma na zahrádce pěstované okurky rozhodně loupat nemusíte. Postačí, když je důkladně umyjete. V jejich slupce a těsně pod ní najdete hodně vitamínu B a C a chlorofylu.
Mrkev neškrábejte, rajčata neloupejte
Vrchní vrstvička mrkve, o kterou kořen škrabkou připravíte, má v sobě vysoký obsah antioxidantů polyfenolů. Proto je mnohem lepší mrkev vydrhnout kartáčkem pod vodou.
A nášup antioxidantů najdete i ve slupkách dalších plodů, například rajčat. Velká část flavonoidů (až 50 mg na 1 kg) se skrývá právě v jejich obalu, zatímco v dužině jich najdete sotva jednu desetinu miligramu na kilogram. Proto rajčata pokud možno nespařujte a neloupejte.
Víte, že jsou výborné i slupky citrusových plodů? Samozřejmě za předpokladu, že nejsou chemicky ošetřeny. Obsahují éterické oleje, které patří mezi výborné koření do různých pokrmů, přidávají se i do těsta při pečení moučníků. Obsahují flavonoidy tangeretin a nobiletin a D-limonen. Kandované kousky slupek citronů a pomerančů jsou výborným mlsáním. Hodně flavonoidů ale najdete i v houbovité bílé tkáni pod slupkou z pomerančů a citronů, proto tuto tkáň nemusíte odstraňovat z dužiny.
Dopřejte si koktejl ze slupek banánů a kiwi či melounu
Pokud máte rádi smoothie koktejly, schovejte si i pár důkladně omytých slupek z banánů a kiwi. Rozmixujte je do koktejlu. Proč? V banánových slupkách narazíte na draslík, protistresový hořčík a také tryptofan, který umí zvednout hladinu serotoninu čili hormonu pomáhajícímu vytvořit dobrou náladu. Slupky z kiwi zase zvýší lidskou imunitu proti virovým a plísňovým onemocněním.
Stejně tak se není třeba bát ani neošetřené melounové kůry. Citrulin v ní prospívá našemu srdci i cévám. A protože je melounová kůra tuhá, opět ji můžete mixovat.
Pozor na nahnilé kusy ovoce a plesnivou zeleninu
Myslet si, že u ovoce stačí v takovém případě oloupat a u zeleniny oškrábat a vykrojit postiženou část, je chyba. Bohužel je pravda taková, že mikroorganismy plísně už plod napadly a vyskytují se v něm i mnohem dále než jenom v místě, kde již vidíte okem plesnivou či nahnilou část. Už plod kontaminovaly jedovatými toxiny, jež nedokážete zlikvidovat ani varem. Pokud takové ovoce či zeleninu sníte, nadměrně tím zatěžujete játra, která si s touto „lahůdkou“ musí poradit.
Všechno zkažené patří do koše!
Platí také, že ovoce i zeleninu je nutné dobře omývat. Nestačí je ale jenom opláchnout pod proudem tekoucí vody. Je nezbytné plody i dobře mechanicky otírat, abyste je zbavili choroboplodných zárodků. Vždy také myjte ovoce a zeleninu až poté, co jste si mýdlem důkladně omyli ruce.
Víte, že čím delší doba uplyne mezi sklizní a vlastní konzumací ovoce a zeleniny, tím rychleji klesá obsah nejenom vitamínu C, ale i spousty enzymů? Ať už se tedy rozhodnete jíst ovoce a zeleninu se slupkou, nebo bez, jezte je především čerstvé!