Kapr nejen na Vánoce
Pokaždé, když se blíží Vánoce, si každý vybaví i tradiční sváteční večeři. Při té obvykle na českých stolech nechybí kapr. Pokud si i vy rádi na této sladkovodní rybě pochutnáváte, určitě vás dnešní článek potěší. Kapr je totiž nejen chutný, ale i zdravý. A právě z hlediska zdravého stravování bychom měli kapra do svého jídelníčku zařadit častěji než jen pouze 24. prosince.
Proč jíst kapří maso?
Kapří maso obsahuje omega 3 a 6 mastné kyseliny, vitamíny A, C i vitamíny skupiny B. Dále v něm najdeme minerální látky, a to především sodík, vápník, hořčík, draslík i fosfor. V kapřím mase nechybí ani všechny esenciální aminokyseliny, a proto dokáže plně nahradit i maso teplokrevných zvířat.
Věděli jste, že díky jednoduché struktuře bílkovin je kapří maso lehce stravitelné? Rybí maso zůstává v žaludku člověka pouze 2–3 hodiny.
Pokud budeme kapra jíst jinak než smaženého, bude prospěšný ve snižování hladiny cholesterolu v krvi. Kromě snižování hladiny cholesterolu ovšem rovněž preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám. Napomáhá jak rozšiřování cév, tak proti srážení krve.
Jak koupit kvalitní rybu?
Pokud kupujete čerstvou rybu, dejte si pozor na kvalitu a čerstvost. Jak ji poznáte? Zaměřte se na detaily. Přičichněte si ke kaprovi, měl by být cítit pouze „rybinou“. Jestliže ucítíte čpavek, rozhodně se nejedná o čerstvou rybu. Oči by měly být vypouklé, rozhodně ne zapadlé, zakalené či matné, kůže by se měla lesknout a působit svěže.
Maso čerstvé ryby je vždycky pružné a pevné. Při dobrém skladování si ryba zachovává čerstvost maximálně 4 dny od výlovu.
Jak připravit kapra?
Vhodné je kapra dusit, zapékat nebo vařit. Vhodné jsou pro toto pekáče a hrnce Eaziglide Neverstick s nepřilnavým povrchem.
Kapr i jiné ryby snižují riziko srdečních chorob, infarktů nebo mrtvice. A to je hlavní důvod, proč kapra do svého pravidelného stravování zařadit.
Mnoho lidí odrazují kosti v kapřím mase, ale to je jen malá nevýhoda oproti zdravotním přínosům.
Pokud vám kapr smrdí
Osvědčných způsobů, jak zbavit kapra typického zápachu, je hned několi. Dopručuje se kapra naložit do mléka či bílého jogurtu. Jiní naporcovaného kapra nakládají do bílého vína či do piva. Stačí pár hodin před tepelnou úpravou. Někomu zase stačí jen pokapat kapří maso citronem. Vyzkoušejte, který způsob vám bude vyhovovat nejvíc.
Typ na recepty
Kapr na kari
Suroviny:
naporcovaný kapr
500 ml vody
2 stroužky česneku
olivový olej
sůl, kari koření
Postup:
Česnek oloupeme a utřeme se solí. Touto směsí potřeme plátky kapra a posypeme kari kořením. Na cca 30 min uložíme do chladničky.
Poté vymažeme pekáč olivovým olejem, vložíme do něj kapra a pečeme v předehřáté troubě 40-50 minut dokud maso nezměkne. Během pečení podléváme vodou.
Podáváme s bramborovým salátem či opékanými bramborami.
Kapr namodro
Suroviny: |
Postup: Kapra omyjeme, očistíme od šupin a vykostíme. Kůže zůstává. Pokud možno, kapra zatím neporcujeme, jen maso uvnitř pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Vložíme kapra do zeleninového vývaru, stáhneme teplotu lehce pod bod varu a necháme takto "odpočívat" cca 20 min. Poté kapra z vývaru vytáhneme, naporcujeme a podáváme s bramborových salátem. |