Zajímavosti
Sója a sojové nápoje: Ano či ne?
Sója je plodina řadící se mezi luštěniny. Výjimečná je však svým vysokým obsahem bílkovin, a to až dvakrát více, než kolik bílkovin je v mase. Sója se dokonce považuje za zázračnou plodinu …
Ořechy a jejich vliv na naše zdraví
Máte rádi ořechy? Mandle, vlašské ořechy, para ořechy a mnoho dalších druhů... Někteří z nás se jim vyhýbají ve snaze udržet si štíhlou linii. Pokud však konzumujeme ořechy s mírou, …
Nejčastější chyby při počítání kalorií u diet
Naprostá většina diet pracuje s kalorickým příjmem. Pokud budete chtít poradit dietu, dietolog nebo výživový poradce se s vámi začne bavit o vašem kalorickém příjmu. Ovšem tento pohled by …
Kapr nejen na Vánoce
Pokaždé, když se blíží Vánoce, si každý vybaví i tradiční sváteční večeři. Při té obvykle na českých stolech nechybí kapr. Pokud si i vy rádi na této sladkovodní rybě pochutnáváte, …
Petržel na nachlazení i proti rakovině
Podceňovaná superpotravina, tak bychom s klidem mohli označit petržel. Roste na našich zahrádkách, přidává se do polévek, do omáček. Spousta lidí ji považuje za naprosto běžnou věc a vůbec …
Paleolitická strava: Zkuste jíst jako naši předci
Už jste slyšeli o paleolitické stravě či paleo dietě? Pokud ano, přemýšleli jste někdy, z čeho je tento název odvozen? Jestli z vás někdo tipoval paleolit neboli nejstarší a nejdelší období …
Dýně Hokaido vyčistí vaše tělo od škodlivin
Spousta lidí má dýně spojené hlavně s Halloweenem jako strašidelnou dekoraci, nebo ještě tak znají dýňový kompot. V posledních letech se ale tohle trochu jednostranné vnímání dýní …
Hlíva ústřičná do kuchyně i lékárničky
V každém supermarketu dnes narazíte na krabičku s plodnicemi hlívy ústřičné. Pokud jste ji ještě neochutnali, je na čase to udělat. Jde totiž o mimořádně chutnou houbu, ze které se dá …
Proč je dobré pít kakao?
Kdo by neznal kakao? Zvláště oblíbené je horké kakao, které přijde vhod především v chladnějším období, kdy nás dokonale zahřeje a potěší naše chuťové pohárky. A z čeho kakao vzniká? …
Bulgur
Bulgur je surovinou, kterou stále mnoho lidí nezná. Je přitom dosti možné, že jste se s ním už někde na talíři setkali, aniž byste věděli, že se jedná o bulgur. A co to vlastně bulgur je, jak se …