Zajímavosti

Sója a sojové nápoje: Ano či ne?

Sója a sojové nápoje: Ano či ne?

Sója je plodina řadící se mezi luštěniny. Výjimečná je však svým vysokým obsahem bílkovin, a to až dvakrát více, než kolik bílkovin je v mase. Sója se dokonce považuje za zázračnou plodinu …


Ořechy a jejich vliv na naše zdraví

Ořechy a jejich vliv na naše zdraví

Máte rádi ořechy? Mandle, vlašské ořechy, para ořechy a mnoho dalších druhů... Někteří z nás se jim vyhýbají ve snaze udržet si štíhlou linii. Pokud však konzumujeme ořechy s mírou, …


Nejčastější chyby při počítání kalorií u diet

Nejčastější chyby při počítání kalorií u diet

Naprostá většina diet pracuje s kalorickým příjmem. Pokud budete chtít poradit dietu, dietolog nebo výživový poradce se s vámi začne bavit o vašem kalorickém příjmu. Ovšem tento pohled by …



Kapr nejen na Vánoce

Kapr nejen na Vánoce

Pokaždé, když se blíží Vánoce, si každý vybaví i tradiční sváteční večeři. Při té obvykle na českých stolech nechybí kapr. Pokud si i vy rádi na této sladkovodní rybě pochutnáváte, …


Petržel na nachlazení i proti rakovině

Petržel na nachlazení i proti rakovině

Podceňovaná superpotravina, tak bychom s klidem mohli označit petržel. Roste na našich zahrádkách, přidává se do polévek, do omáček. Spousta lidí ji považuje za naprosto běžnou věc a vůbec …


Paleolitická strava: Zkuste jíst jako naši předci

Paleolitická strava: Zkuste jíst jako naši předci

Už jste slyšeli o paleolitické stravě či paleo dietě? Pokud ano, přemýšleli jste někdy, z čeho je tento název odvozen? Jestli z vás někdo tipoval paleolit neboli nejstarší a nejdelší období …


Dýně Hokaido vyčistí vaše tělo od škodlivin

Dýně Hokaido vyčistí vaše tělo od škodlivin

Spousta lidí má dýně spojené hlavně s Halloweenem jako strašidelnou dekoraci, nebo ještě tak znají dýňový kompot. V posledních letech se ale tohle trochu jednostranné vnímání dýní …


Hlíva ústřičná do kuchyně i lékárničky

Hlíva ústřičná do kuchyně i lékárničky

V každém supermarketu dnes narazíte na krabičku s plodnicemi hlívy ústřičné. Pokud jste ji ještě neochutnali, je na čase to udělat. Jde totiž o mimořádně chutnou houbu, ze které se dá …


Proč je dobré pít kakao?

Proč je dobré pít kakao?

Kdo by neznal kakao? Zvláště oblíbené je horké kakao, které přijde vhod především v chladnějším období, kdy nás dokonale zahřeje a potěší naše chuťové pohárky. A z čeho kakao vzniká? …


Bulgur

Bulgur

Bulgur je surovinou, kterou stále mnoho lidí nezná. Je přitom dosti možné, že jste se s ním už někde na talíři setkali, aniž byste věděli, že se jedná o bulgur. A co to vlastně bulgur je, jak se …