Zdravé raw dezerty pro mlsné jazýčky
Když se někdo rozhodne pro raw stravu, neznamená to, že si už nikdy nedá žádnou dobrůtku bez výčitek. V dnešní době naštěstí existuje spousta receptů, jak na internetu, tak v různých kuchařkách, pomocí kterých lze vytvořit neskutečně lahodné dezerty.
Nepečeme
Vzhledem k tomu, že raw strava je založená mimo jiné také na tom, že se konzumují potraviny, které nejsou upravované při teplotě vyšší než je cca 42° C, nemůžeme hovořit o receptech, které upečeme v troubě jako buchtu od maminky. Z takových potravin by se totiž vytratily živiny a důležité enzymy, které napomáhají trávení potravin, celkově zrychlení metabolismu a vstřebávání důležitých vitamínů.
Výborné dezerty lze vytvořit jiným způsobem než je pečení. Stačí vědět, které suroviny smíchat, kolik které suroviny použít a být trošku kreativní.
Jaké suroviny použijeme
Raw strava je založená v podstatě na tom, že do našeho jídelníčku patří hlavně ovoce, zelenina, oříšky a semínka. Pro spojení surovin je dobré používat například kokosový olej, který nejenže propojí chutě jednotlivých ingrediencí, ale stimuluje naše chuťové buňky a napomáhá lepšímu trávení.
Kromě oleje existují také druhy ovoce, které spojí suroviny dohromady a zajistí nejen dobrou chuť, ale také dobrý estetický vzhled dezertu. Můžeme sem zařadit třeba banán. Stačí jej pořádně vidličkou rozmačkat a smíchat s hrozinkami, brusinkami nebo semínky a základ pro dezert je hotový.
Můžeme si pomoct také tak, že třeba kešu ořechy, rozinky a semínka namočíme nejprve do vody. Budou jednak více vláčné a jednat dost lepivé na to, aby držely pohromadě. Mezi výborné pomocníky při přípravě dezertů patří strouhaný kokos. Nejenže jej můžeme přidat do korpusu, ale využijeme jej také jako zdobení dezertu pro lepší efekt. Je totiž známo, že člověk jí očima, takže čím víc si vyhrajeme se zdobením, tím lépe. Kromě kokosu můžeme na ozdobení dezertu použít například maliny nebo jahody. V poslední době se stává trendem také přidání malého lístečku máty, který oživí i jednotvárný obyčejný dezert a dodá mu šmrnc. Kreativitě se meze nekladou a je jenom na Vás, který recept použijete, co k němu přidáte, co změníte a jak jej upravíte.
Pomocníci
Pokud toužíme po opravdu kvalitně připravených dobrůtkách, zcela jistě nám dobře poslouží mixér. Tento nenáročný pomocník nám pomůže vytvořit vhodné konzistence pro tvorbu dezertů. Je už na nás, zda si zvolíme ponorný nebo stolní mixér, každý má spoustu výhod a už záleží jenom na Vás a na Vaší náročnosti.
Abychom byli spokojeni se svým výsledkem, je dobré pořídit si různé formičky. Na trhu je jich spousta, můžete si vybrat z různých tvarů a materiálů. Důležité je, abyste při přípravě dezertů dbali na to, že je důležité do formiček natlačit co nejvíce hmoty, která je pokud možno co nejvíce hustá. A tím se dostáváme k dalšímu nezbytnému pomocníkovi, kterého jistě každý doma má. Bez ledničky by to totiž nešlo. Jisté recepty jsou sice udělané tak, že lednička není potřeba, ale vždy je lepší dát dezert zchladit. Lépe nám ztuhne a v létě může sloužit jako příjemné osvěžení.