Jaký je rozdíl mezi vitariánem a veganem?
Začalo to tím, že jsem potřebovala zhubnout, jako několikrát ve svém životě. Přemýšlela jsem, proč mi vlastně to hubnutí nejde. Jak je to možné? Asi je to genetika :-) . Vždyť jím celkem zdravě. To, že existují nějaké směry stravování jsem věděla, že se nějak dělí jako vegetariáni a vegani také, jen jsem matně tušila rozdíl. Brala jsem to dokonce jako výstřelek, že mají potřebu se odlišit, být prostě zajímavější. Maso se konzumuje přece od prvopočátku lidstva, jsme masožravci a tělo maso potřebuje. Tak se to říká, tak se to učí, tak to doporučují někteří lékaři, výživoví poradci, maminka, tatínek...
Výživových směrů je hodně. Proč to ti lidé dělají? Proč se omezují? Tak začala má cesta. Osobně se nerada zařazuji do některé škatulky, tak vysvětlím jen pojmy, o kterých jsem před zahájením změny sama sebe neměla ani tušení, ale změnily mi život od základu.
Co to tedy je to RAW?
Raw – v překladu znamená syrový, nezpracovaný, Raw (Roo) strava je tedy nezpracovaná, syrová strava tak, jak nám ji dává příroda. V češtině se užívá název vitariánství. Člověk, který jde tímto směrem, je vitarián, také se používá pojem živá strava. Mně osobně se líbí živá strava.
Proč je tedy živá? Není tepelně zpracovaná, převařená, zničená. Miluju život, chci žít živý život. Co mi dává živiny? Převařená, upečená, osmažená potrava – té se říká mrtvá strava. Vysvětlím to na tomto příkladu: semínko rostliny, které je dobře uskladněno i delší dobu, dáte mu podmínky jako je světlo, vzduch, vláha, půda, tak začne klíčit, má obrovskou sílu, podívejte se, jak rostlinka dokáže prorůst například i mezi kameny, stromy rostou na skále. Když semínko osmažíte, uvaříte, upečete? Poroste vám? Hm, kde se stala chyba? Co jsme tedy zničili?
Živá strava obsahuje enzymy, které umožňují právě tu sílu, umožňují život. Ničí se při teplotě nad 42 stupňů. Proto vitarián, který chce získat co nejvíce nezničených látek, jí neupravenou stravu, semínka a některé luštěniny namáčí a nechává klíčit, získává sílu z rostlin. Máme na výběr - živá strava je živý člověk, mrtvá strava? Co mi tedy dává mrtvá strava? To je na každém z nás a každý máme jiný směr, jinou cestu a je na nás, co si zvolíme. Jsme to, co jíme, ale také to, jak jednáme, jak se chováme a dokonce i to, jak myslíme.
Co je zač ten vegan?
Další směr je vegan. Vegan a vegetarián? V tom je rozdíl? Ano. Vegetarián nejí maso a masné produkty, prostě nejí výrobky, kde zvíře muselo být zabito. Vegan nejí nic, co od zvířete pochází, i když zvíře nemuselo zemřít a žije. Nejí tedy například mléko, sýry, med, vejce atd. Ostatní potraviny si oba směry zpracovávají i vařením a pečením.
Proč to ti lidé dělají?
Jak jsem říkala, je to cesta. A dle mých zkušeností stojí za to vyzkoušet ji, protože každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného a vede ho k tomu něco jiného. To je na tom to krásné, ta rozmanitost. Důvody mohou být různé a to jak zdravotní, tak etické, ale klidně i jiné. Jenže když to nevyzkoušíte na vlastní kůži, tak jen přebíráte něčí zkušenost. Je to jako byste rádi chodili sami po horách a zatím jste doma na gauči a někdo Vám to vypráví. Důležité je také to, že tito lidé se zajímají o to, co jí, co jim je předloženo na talíř, jak se vlastně to jídlo vyrábí. Poznávají své tělo, sebe a řídí se tím. Snaží se jít v rytmu přírodních zákonů.