Sója a sojové nápoje: Ano či ne?
Sója je plodina řadící se mezi luštěniny. Výjimečná je však svým vysokým obsahem bílkovin, a to až dvakrát více, než kolik bílkovin je v mase. Sója se dokonce považuje za zázračnou plodinu budoucnosti. Na sóju ale pějí chválu zatím především vegetariáni. Je však opravdu tak zdravá a vhodná pro všechny?
Ačkoliv se sója stále hrdě drží na špici módních surovin, co se týká zdravé životosprávy, není však 100% ideální potravinou, jak by se mohlo na první pohled zdát. Proto se dnes na sóju podíváme ze dvou úhlů, a to, jak a proč našemu organismu prospívá, i to, jak by nám mohla sója uškodit.
Čím nám sója prospívá?
Nejprve se podívejme na obsah zdraví prospěšných látek v sóji. Kromě již zmíněných bílkovin, které mohou tvořit až 35 %, obsahuje sója také 15–20 % oleje, 30 % sacharidů, vitamíny skupiny B, vitamín E a minerální látky jako vápník, hořčík a železo. Sója je již řadu let považovaná za dokonalou náhražku masa, a proto je i hojně vyhledávanou surovinou vegetariánů a veganů. Sója však nejsou jen sójové boby, ale taktéž je nutné zaměřit se na řadu sójových produktů, mezi kterými nechybí sójové mléko, jogurty, tempeh, tofu a další.
Pokud se podíváme na výhody konzumace sóji, v první řadě to je již zmíněný obsah kvalitních bílkovin a tuků. Obrovskou výhodou sóji je i absence nebezpečného cholesterolu, díky čemuž nedochází k problémům se srdcem a cévami. Obsah fytohormonů obsažených v sóji navíc prospívá ženám v období menopauzy.
Tip: vyzkoušejte náš recept na Sójové Chilli con Carne.
Kdy si dát na sóju pozor?
Samozřejmě i sója obsahuje látky, které nám příliš neprospívají. V první řadě jsou to fytoestrogeny, které napodobují estrogeny, což jsou ženské hormony. Jejich snížená, ale ani zvýšená hladina v těle nám neprospívá. Důsledkem toho totiž může být narušena hormonální rovnováha, což může vést k neplodnosti, narušení funkce štítné žlázy či slinivky, u dívek může urychlit nástup puberty a u dětí dokonce narušit vývoj nervové soustavy. Z tohoto důvodu by sóju neměli konzumovat ani kojenci či kojící ženy, ale také páry, které se chystají v nejbližší době počít potomka.
Fytáty a antinutriční látky mohou dále bránit vstřebávání bílkovin a minerálních látek ze stravy. Fytohemaglutinin pro změnu shlukuje červené krvinky a zhoršuje tak průtok krve cévami.
Víte, že je sója hned po kukuřici druhou nejčastěji geneticky modifikovanou potravinou? Pokud tedy nechcete konzumovat chemií poskvrněné a pesticidy naplněné suroviny, pečlivě studujte etikety!
Dalším rizikem spojeným s konzumací sóji je vznik alergií. Pokud však dáte přednost fermentovaným výrobkům, měli byste riziko snížit na minimum.
Obsah škodlivých i zdraví prospěšných látek se liší u různých výrobků ze sóji.
Fermentovaná sója
Nejzdravější podoba jsou výrobky z fermentované sóji. Co to znamená? Fermentace je proces kvašení, který odstraňuje nežádoucí látky a pomáhá zlepšit stravitelnost. V případě, že tedy sóju chcete konzumovat, dejte přednost sóji kvašené neboli fermentované. Fermentovaná sója je bohatým zdrojem bílkovin, probiotik, vitamínů a dalších důležitých živin.
Tempeh a natto jsou fermentované sýry s osobitou chutí a silným aroma. I proto nejsou vhodné pro každého. Slanou pastu sloužící k ochucení polévek a dalších pochutin známe pod názvem miso.
Dalším fermentovaným výrobkem jsou kvalitní sójové omáčky. Bohužel, na českém trhu jich je minimum, kdy se většinou místo fermentace vyrábí chemickou hydrolýzou.
Víte, že si můžete sami doma vyrábět fermentované výrobky? Existuje skvělý pomocník - fermentor Kuvings - díky kterému získáte velmi snadno fermentované sýry, jogurty, ale také oleje, sirupy či fermentovanou (kvašenou) zeleninu. Vyzkoušejte sami...
Nefermentovaná sója
Nefermentovaná sója obsahuje enzym trypsin, který je nutné zničit právě za pomoci kvašení, vaření či máčení. Ačkoliv se v asijských zemích setkáváme spíše s fermentovanou podobou sóji, na Západě lidé dávají přednost její nefermentované formě, či dokonce formě sójových polotovarů, a proto není ničím neobvyklým sehnat sójové párky či müsli tyčinky.
Nefermentované výrobky jsou například sójové nápoje, sójové maso, mouka, olej a další. Tyto výrobky samozřejmě můžeme konzumovat také, ale v přiměřeném množství.
A opět platí: čtěte složení výrobků. I když si kupujete na první pohled zdravý sójový nápoj, může obsahovat i mnoho nezdravých složek. Obecně platí, že čím méně surovin produkt obsahuje, tím je pro nás lepší.
Jak je to se sójovými nápoji?
V dnešní době získávají na popularitě především sójové nápoje. Vyrábí se v různých příchutích, přičemž nejpopulárnější je například čokoláda nebo vanilka. Vyzkoušet však můžete i čistě sójový nápoj bez jakékoli příchuti. Pravidelná konzumace těchto nápojů pomáhá posilnit pružnost cév a brání ukládání cholesterolu v krvi. Díky obsahu sóji jsou tyto nápoje rovněž bohaté na látky jako kyselina listová, vápník, hořčík, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny.
I když patří sójové nápoje mezi nefermentované výrobky, tak našemu zdraví ty kvalitní sójové nápoje prospívají a tělo je dokáže strávit. Zvláště pro lidi s laktózovou intolerancí je sójový nápoj vhodnou alternativou.
Při nákupu sójového mléka však pozorně čtěte složení výrobku, neboť bohužel mnoho produktů na českém trhu obsahuje sójový olej a modifikovaný kukuřičný škrob. Takové nápoje rozhodně nekupujte – nemají žádné výživné látky a jsou pouze levnou náhražkou.