Makrobiotická veganská strava
Makrobiotická strava je životní styl, který znají lidé již několik tisíc let (pochází z Tibetu a z Číny). Podle tohoto druhu stravování může člověk ovlivnit svůj stav (jak psychický, tak fyzický) tím, jaký je jeho pohled na svět.
Makrobiotická strava a veganství
Jelikož se tato strava zakládá především na konzumaci ovoce, zeleniny, obilnin a luštěnin, má toho mnoho společného s veganstvím. Ačkoli úplně nezakazuje konzumaci masa a živočišných produktů, značně tento druh jídla omezuje.
Nicméně – pokud tyto produkty úplně vynecháte, tím lépe. Jedná se pak o veganský způsob makrobiotické stravy, který je mnohem prospěšnější Vašemu tělu a především tolerantnější ke zvířatům.
Potraviny Jin a Jang
Základem makrobiotické stravy je rozdělení potravin na Jin a Jang. Funguje to tak, že střídáte jídlo, které patří do Jin s tím, jenž náleží Jang. Organismus je tak vyvážen.
Mezi potraviny Jin patří například bylinné a ovocné čaje, rostlinné oleje, ovoce, sója, ořechy, ale i káva, cukr a alkohol. Jedná se především o potraviny, které Vaše tělo osvěží a měly by být podstatnou součástí Vašeho jídelníčku.
K potravinám Jang se potom řadí například sušené ovoce, určité druhy zeleniny, česnek, cibule, atd. Tyto potraviny Váš organismus zahřejí, lepší ale je nekonzumovat je v příliš velkém množství.
Existují také neutrální (vyvážené) potraviny, což jsou především obilniny, zelenina a luštěniny.
Makrobiotická strava v jednotlivých ročních obdobích
Tento druh stravy lze rozlišovat také podle ročního období.
Jaro znamená detoxikaci, neboli omezení konzumace masných výrobků (pro vegany to samozřejmě není problém, zároveň je to ale skvělé období, kdy se na veganskou stravu obrátit).
V létě se zaměřujeme na osvěžující ovoce a zeleninu, které nám dodají potřebnou energii do horkých letních dnů. Podzim a zima jsou pravým opakem léta – v této době je vhodné zvýšit příjem koření a nebát se i toho ostřejšího, protože tělo potřebuje zahřát.