Vitariánství mě zbavilo zdravotních potíží
Psal se rok 2012 a vedla jsem naprosto normální a obyčejný život. Chodila jsem do práce, měla přítele. Volný čas jsem trávila spíše pasivní činností. Při výšce 170 cm jsem vážila 75 kg a je pravdou, že jsem se necítila moc dobře. Trpěla jsem často na migrény a s tím souvisejícími bolestmi zad a cítila jsem se neustále unavená. Jakmile jsem nebyla v práci, tak jsem téměř každý volný den po obědě trávila alespoň hodinovým spánkem. Měla jsem pocit, že do večera bych nevydržela a den bych nezvládla únavou.
Jednoho dne jsem se odhodlala zajít si k lékaři, jelikož té únavy se mi zdálo až přespříliš. Prohlídnul mě a udělal základní odběry krve. Asi za týden jsem si šla pro výsledky. Nečekala mě žádná katastrofická diagnóza, ale zvýšený cholesterol, což v mých 26 letech nebylo asi zcela správné. Pak doktor se mě hned ptal na mé stravovací návyky. K snídani jsem měla obvykle rohlík nebo krajíc chleba s máslem, sýrem či paštikou a k tomu třeba nějaký salám či jinou uzeninu. Na svačinu ovoce plus nějakou sladkost, jako sušenku nebo oplatku. Na oběd jsem chodila ve všední den na menu do restaurace, jídlo tam bylo pestré, od svíčkové po různé saláty. Odpoledne k svačině opět ovoce a nějaká buchta nebo koláček a k večeři opět pečivo s něčím. Pak doktor mi řekl, že se budu muset více zaměřit na složení potravin, kterými se stravuji a rozhodně dát do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny a méně pečiva a tuků.
Jak jsem se dostala k živé stravě?
Těmto věcem jsem vůbec nerozuměla. Nikdy jsem nezkoumala složení výrobků, které jsem kupovala. Nestudovala jsem jejich kvalitu a původ, ale spíš jsem se dívala na cenu. Chtěla jsem se ale zbavit mých zdravotních problémů a proto jsem se rozhodla navštívit knihkupectví a podívat se po informacích na internetu. Zvažovala jsem více způsobů změny stravování, od pouhého hlídání si cholesterolu až po veganství apod. Když jsem nad tím tak přemýšlela, rozhodla jsem se, že změním svůj život radikálním způsobem a proto jsem se začala zajímat o raw food. Koupila jsem si knihy, hledala důležité a cenné rady na internetu, v diskusích, blozích apod. Seznámila jsem se s lidmi praktikujícími raw food. Na tomto základě jsem se mohla začít měnit.
Probíhalo to tak, že jsem si naordinovala půst. Počkala jsem na víkend, kdy jsem neměla žádné povinnosti a pila jsem po celou dobu jen vodu. Dočetla jsem se hodně o procesu detoxikace a nevěděla, kterou formu zvolím. Rozhodla jsem se pro tu nejméně drastickou a začala jsem pít šťávy z čerstvých plodů. Různé ovocné a zejména zeleninové. K těmto šťávám jsem začala přidávat klasické raw potraviny. Oříšky, semínka, v kombinaci s ovocem a zeleninou.
Mé začátky s raw food
Během prvního měsíce mě přepadaly neuvěřitelné chutě. Zejména na teplé obědy. Měla jsem co dělat, abych se udržela a nezašla s kolegy na menu do oblíbené restaurace. Když jsem dostala chuť na maso, sáhla jsem rychle například po avokádu nebo olivách. Občas mě přepadala i chuť na sladké, myšleno na rafinovaný cukr. Tento pocit jsem zaháněla například kukuřicí nebo mrkví a oblíbila jsem si agávový sirup.
Musím říct, že už asi po dvou týdnech jsem se cítila o poznání lépe. Jednalo se o pocit neobvyklé lehkosti. Měla jsem pocit, že když jdu po ulici, tak nechodím, ale tančím. Můj krok byl o poznání lehčí. Také jsem v sobě cítila neuvěřitelný přísun energie a najednou jsem nevěděla, co si s ní počít, když jsem na to nebyla zvyklá. Už po měsíci úplně zmizelo mé odpolední spaní, nepotřebovala jsem ho, neměla jsem problém vydržet celý den vzhůru. Za měsíc života pouze na raw stravě jsem zhubla 3 kg.
Nyní je to už tři roky, co žiju pouze ze stravy, která není tepelně upravená, a žiju. Nemám pocit, že mi něco chybí, nemám pocit, že jsem jiná. Svůj životní styl nikomu nevnucuju, jsem ráda, že se mám dobře a že mi je dobře. Ze své původní váhy jsem se dostala na 62 kilo. Nejsem vyloženě hubená na kost, ale musím říct, že vypadám zdravě. Také mé vlasy získaly lesk, mé nehty pevnost a sílu. Migréna mě navštíví jen velmi zřídka a to zejména z přepracování, které občas zažívám. Bolesti zad už také neznám. Na raw stravu nedám dopustit a jsem jí vděčná i za hladinu mého cholesterolu.