Jídelníček podle nutričního specialisty
Nevíte si rady s tím, jak sestavit jídelníček založený na vyváženém obsahu sacharidů, proteinů a tuků? Nejste si jisti, jaké potraviny splňují kritéria zdravé výživy? Jednou z cest, jak dojít ke zdravé stravě, je nechat si jídelníček sestavit od odborníků. Má to ale smysl? I já jsem podobnou konzultaci absolvovala a představím vám svůj názor na ni.
První návštěva u poradce na zdravý životní styl
V minulých letech se u nás vyrojila spousta nových nutričních poraden. Slibují, že vám pomohou s hubnutím, a sestaví vám nejvhodnější jídelníček přímo na míru. Má ale nutriční poradenství opravdu nějaký efekt? Co vás v ordinacích výživových specialistů vlastně čeká?
Pokud si domluvíte schůzku v nutriční poradně a vyřídíte všechny úvodní formality, obvykle vás hned pošlou na speciální chytrou váhu (například Tanita, iHealth apod.). Tato váha neukáže jenom vaši hmotnost, ale prozradí toho na vás mnohem více. Například obsah tukové tkáně, svalové hmoty nebo vody. Ptáte se, jak to dokáže zjistit? Na váhu vstoupíte naboso a přístroj vyšle do vašeho těla nepatrný elektrický proud. Vy ho prakticky ani neucítíte, ale citlivá čidla přístroje vše měří z plosek vašich chodidel. Princip spočívá v tom, že každá tkáň má jinou elektrickou vodivost a jiný odpor. Jinak vodivý je tuk, kosti i svaly. Naměřené údaje jsou hned k dispozici a okamžitě po zvážení je můžete probrat s nutričním terapeutem. To jsem udělala i já.
Tip: Připravte si před první návštěvou seznam otázek, na které se chcete zeptat.
Výživový typ podle nutriční typologie
Chcete-li vzít celou akci s hubnutím a sestavením jídelníčku vážně, specialista vám navrhne provést test komplexní nutriční typologie. V něm odpovídáte na různé otázky týkající se vašeho jídelníčku, stravovacích návyků, ale i celkového životního stylu, zdraví a povahy. Terapeut vše zadává do počítače a výsledkem testu je přesná definice, jaký jste výživový typ. Pohybujete se na škále od čistě sacharidového přes smíšený až k čistě proteinovému typu. Většina lidí nejsou čisté typy, nejvíce je smíšených. Vytvořená charakteristika je základem pro stanovení jídelníčku. Zjistíte, jaké potraviny spalujete dobře a jaké byste naopak měli omezit, nebo se jich dokonce úplně vyvarovat. I já jsem tento proces podstoupila a terapeutka u mne zjistila, že jsem smíšený typ a měla bych si dát pozor na konzumaci příliš velkého množství sacharidů.
Podrobná analýza jídelníčku
Na příští setkání vám terapeut doporučí, abyste zapisovali všechno, co sníte včetně časových údajů a okolností, za kterých jíte (ve stresu před pracovní poradou, v klidu před spaním apod.). Zápisky byste měli mít k dispozici alespoň za tři dny, aby měly skutečnou vypovídací hodnotu o vašem životním stylu a způsobu stravování.
Co bude při dalším sezení s terapeutem následovat? V zásadě vám představí základní zásady jídelníčku a bude se je snažit přizpůsobit vašemu životnímu stylu. Vychází přitom z definice vašeho výživového typu. V mém případě je to, jak už jsem zmiňovala, smíšený typ. Proto doporučila začít den kombinací sacharidů a proteinů. V zásadě schválila jídelníček v podobě chleba se šunkou a sýrem (doporučila variantu dietní kuřecí šunky nebo sýr typu Fit Lučina, chléb jedině celozrnný) a navrhla zařadit i zeleninu (rajče, papriku), která tělu dodá vitamíny a vlákninu.
Doporučení pro zdravější skladbu stravy
Na svačinu potom opět sacharidy a proteiny. Vhodný je například kousek sezónního ovoce a k tomu netučný jogurt. Stejnou sacharidovo-proteinovou kombinaci potom podle terapeutky mám zařadit i v poledne. Tedy například přírodní kuřecí plátek s rýží je v pořádku, ovšem rýže by měla v ideálním případě být hnědá, neloupaná. Ovšem rozhodně doplnit zeleninovým salátem (vláknina, vitamíny, minerální látky). Odpolední svačina už by měla klást důraz hlavně na proteiny, tedy jogurtový nápoj, netučný tvaroh apod., přidat je možné kousek zeleniny, například rajče nebo salátovou okurku. Večeře by také měla být s vyšším podílem proteinů, které zasytí, a sacharidů velmi málo. Ideální je například pečená ryba s dušenou zeleninou. Pokud jdu pozdě spát, mám zařadit i druhou večeři v podobě například netučného bílého jogurtu. K ranním a dopoledním pokrmům patří sacharidy a proteiny. Odpoledne a večer už je lepší na sacharidy zapomenout a soustředit se jenom na proteiny.
Proč pro vás může být návštěva nutričního specialisty přínosná?
- Poradí vám, jak si udržet kondici
- Pomůže vám s hubnutím
- Dozvíte se mnoho informací o svém zdravotním stavu
- Můžete tak vyřešit své zažívací potíže
-
Zjistíte několik zajímavých výživových tipů
Jak sladit výživu a životní styl?
Probraly jsme také různá úskalí, která přináší můj životní styl vzhledem ke stravě. Například jsme mluvily o tom, že hlavním důvodem, proč sáhnu během dne při sezení v kanceláři po sacharidové bombě, jsou stresy (uzávěrky, honění termínů, pracovní porady). Když vládne pohoda, není takový problém si sladkosti odepřít. Proto doporučila v takovém případě nahradit sušenky a sladkosti zdravým mlsáním (neslané ořechy, sušené ovoce v malém množství nebo kousek čerstvého ovoce, semínka).
Dalším problémem je nedostatek času. Když je potřeba splnit termíny, jídlo jde stranou. Rozhodně si tedy mám udělat na jídlo chvíli času a ideálně jíst jinde než u pracovního stolu. Nemám také zapomínat na pravidelnost, je vhodné něco sníst každé cca 2,5–3 hodiny, proto není dobré vynechávat svačiny. Naproti tomu s pitným režimem potíže nemám, na stole mám vždy konvičku s neslazeným čajem nebo vodou s citrónem. Právě schopnost zohlednit při sestavování jídelníčku práci a životní styl je velmi důležitá. Ne každý totiž pracuje v takovém prostředí, aby mohl dodržet časové rozvržení jídla a má k jídlu dobré podmínky. Je tedy nutné tvořit přijatelné kompromisy.
Konzultanta si předem prověřte
Jaké výhody má sestavení jídelníčku specialistou? A měli byste ho vyzkoušet? Na co je třeba se připravit? Především, než se ke specialistovi vypravíte, si o něm něco zjistěte. Jakou má praxi, zkušenosti, čemu se přesně věnoval. Objevila se totiž i spousta rádoby odborníků, kteří si na rady ostatním troufnou, i když nemají valnou praxi a mohou spíše uškodit než pomoci. Dobrý specialista se pozná podle toho, že bude naslouchat vašim názorům a potřebám a jídelníček bude skutečně šít na míru třeba tomu, že máte nepravidelný režim kvůli práci na směny. Neměl by vám vnucovat nějaká univerzální řešení, ale ptát se, co vám chutná, a hledat pokrmy, které budou zdravé a přitom pro vás přijatelné. Já jsem se setkala s terapeutkou, která toto byla ochotná akceptovat, ale samozřejmě to bohužel nemusí být pravidlem. Můžete se setkat i s výživovým poradcem, který má sice rozsáhlé vědomosti, ale nedokáže je správně aplikovat ve váš prospěch, neumí naslouchat vašim problémům.
Tip: Nejlepším doporučením jsou osobní zkušenosti, například vašich přátel. Recenze na internetu berte raději s rezervou.
Úskalím hubnutí se specialistou je finanční náročnost
Nevýhodou sestavování jídelníčku a dlouhodobého programu úpravy stravy a hubnutí pod dohledem je také finanční náročnost celé akce. Proto je možné si například sjednat úvodní konzultaci, test nutriční typologie a základní instruktáž jídelníčku a pak už postupovat sám podle vysvětlených pravidel. To jsem udělala i já. Platit 600–800 Kč za další konzultace, které si jsou podobné jako vejce vejci a probíhají podle scénáře: převážení na chytré váze, probrání jídelníčku a zopakování jeho zásad, které už znáte, je opravdu docela drahý luxus. Ostatně pokud se chcete do zdravého stravování také pustit, počkejte si na slevy, které většina poraden čas od času nabízí. Obvykle tak můžete úvodní konzultaci pořídit asi za 200 Kč a pak se rozhodnout, co dál.
Je tedy dobré nechat si sestavit jídelníček na míru odborníkem?
Ano, je to dobrý odrazový můstek, ale cestu ke zdravé výživě už pak musíte zvládnout sami. Mně například konzultace pomohly v tom, ověřit si některé informace o zdravé výživě a získat orientaci, co je zdravé a co ne. Někdo se ale třeba do dlouhodobého hubnoucího programu přihlásí, protože mu bude vyhovovat, že má stabilně k dispozici nějakého kouče, na kterého se může kdykoli obrátit. Záleží na každém z nás, co mu lépe vyhovuje.