Levná strava plná živin díky sezónním potravinám
„Jezte sezónní potraviny,“ doporučují často výživoví specialisté. Pokud poslechnete jejich rady, budete se stravovat hlavně ze zdrojů, které jsou aktuálně dostupné. Tímto způsobem se stravovali i naši předkové. Na rozdíl od nás totiž neměli tolik možností dovážet k nám cizokrajné potraviny, a proto vycházeli hlavně ze zdrojů, které rostou u nás. Proč byste měli i vy následovat jejich příkladu?
Exotické ovoce k nám putuje nezralé
V současnosti už najdete v supermarketech velké množství potravin z dovozu, například drahé exotické ovoce. Je samozřejmě velmi příjemné si občas pochutnat na pomerančích, banánech, mandarinkách, kiwi, nebo třeba i avokádu, případně liči. Ovšem je třeba brát v úvahu, že toto ovoce se musí v zemi původu trhat nezralé, aby se nezkazilo na dlouhé cestě, kterou k nám musí vydržet. Podtržené ovoce, které dozrává cestou, samozřejmě nemá takovou chuť jako ovoce dozrálé na stromě. Snadněji a rychleji se také kazí, není tak odolné. Nemá tak velké množství vitamínů.
U domácího ovoce tyto problémy odpadají. Může se trhat skutečně až v okamžiku, kdy je zralé, protože jeho cesta do supermarketů a na váš stůl je velice krátká. Díky tomu, že ovoce může dozrát a získat maximum živin ze slunce a vody, je jeho výživová hodnota mnohem větší.
Na jaře sázejte na zelené rostliny, které právě raší
Vaši imunitu podpoří pomazánky a saláty s pažitkou a jarní cibulkou. Pomohou vám dodat energii po dlouhé zimě, budou za vás bojovat s jarní únavou. Skvělým tipem pro jarní stravování je salát z mladých kopřiv, sedmikrásek či pampelišek. Výborná je kořenová zelenina, která se hodí do polévek, k vaření v páře nebo dušení. Jídelníček dobře doplní i rašící naklíčené potraviny, třeba čočka nebo fazole, jde o stravu plnou enzymů, které ve vás rozproudí nový život.
Víte, co roste na jaře? Od dubna seženete ředkvičky, od května seženete cibuli, špenát, hlávkový a ledový salát, mangold, jahody, květák, kedlubny, pažitku, celoročně od ledna řeřichu.
Pohádka přinese předražené jahody
Svět také nefunguje jako v pohádce o dvanácti měsíčkách. Sice můžete mít jahody i v lednu, ale budou vypěstované ve skleníku. Budou postrádat slunce a tudíž ani nebudou chutné. Navíc náklady na jejich pěstování budou vysoké, a tím i jejich cena. Zkrátka a jednoduše si koupíte předražené zboží, na kterém si stejně nepochutnáte.
Právě to je dalším důvodem, proč kupovat sezónní ovoce. Získáte plody za příznivou cenu. Jakmile totiž začne sezóna daného ovoce, je ho na trhu dostatek, a proto rychle zlevňuje. Velké množství ovoce v nabídce se samozřejmě pozitivně promítne do jeho ceny. Nakoupíte proto kvalitní dozrálé výživově hodnotné zboží, navíc za rozumnou cenu.
Co jíst, když na dveře zaklepe léto?
Využijte sezónu letního ovoce a zeleniny. Maliny, jahody, třešně, višně, rybíz, angrešt, borůvky. Nejlepší je jíst ovoce čerstvé. Ovšem léto je i ideálním časem pro přípravu smoothie koktejlů z ovoce, které je právě v obchodech. Můžete ho doplnit proteiny, případně i dalšími látkami, které vašemu tělu chybí, a připravit si tak koktejl na míru. Jde o výbornou letní svačinu.
Zmrzlinu z obchodu také zkuste nahradit vlastní domácí rozmixovanou a zamraženou ovocnou dření.
K hlavnímu jídlu si připravujte zeleninové saláty podle toho, co se na polích urodí: papriky, rajčata, okurky, různé druhy salátů.
Stále probíhá sezóna jahod a pažitky, kromě toho se od června přidává mrkev, hrášek, rajčata, zelené fazolky, brokolice, kapusty, bílé zelí, okurky, pórek. V červenci nastupuje období paprik, celeru, červené řepy, lilku, broskví, jablek a hrušek.
Proč jíst sezónně?
- Konzumujete čerstvé suroviny.
- Jíte jídlo obsahující maximální množství vitamínů a minerálních látek.
- Podporujete své místní pěstitele a výrobce.
- Můžete potraviny pořídit levněji.
Ani na podzim nemusíte zůstat bez vitamínů
Jezte švestky, jablka, hrušky, hroznové víno. Nastává také čas hustých polévek z toho, co plodí až do časného podzimu: houbová polévka, bramboračka, květáková či brokolicová polévka.
Nezapomínejte si také během léta a podzimu nasušit ovoce, které se k tomu hodí. Udělejte si křížaly z jablek a hrušek, usušte meruňky nebo švestky. Naložte zeleninu a zelí. Hodí se sušené byliny na čaje, oříšky. V zimě budete žít ze zásob vytvořených v létě a na podzim.
Trvá sezóna jablek a hrušek. Od září se můžete těšit na petržel, ořechy, růžičkovou kapustu, trnky, hroznové víno.
Nakupujte u místních pěstitelů
V současnosti jsou už v každém větším městě farmářské trhy, kam místní pěstitelé vozí svoji úrodu. Rozhodně tyto trhy navštivte a nakupte na nich české ovoce a zeleninu. Neváhejte a připravujte si jídelníček z dostupných sezónních zdrojů. Znamená to nejenom lepší chuť, ale zároveň i ekonomické úspory (v sezóně klesají ceny) i ekologický přínos (odpadá zdlouhavá doprava zboží).
Pozor na různé podvodníky na trzích. Ne každý farmář, který si tak říká, je skutečným pěstitelem. Kalendář, kdy je co k dostání, vám pomůže s orientací. Například když vám v dubnu někdo nabídne jahody a bude vám tvrdit, že jsou české, domácí a ze zahrady, lže. S prvními českými jahodami ze zahrady, nikoli ze skleníku, se můžete potkat nejdříve v květnu, pokud bude dobré počasí. Proto si prověřujte pěstitele!
Neváhejte se ptát, hledat, zkoumat, zkoušet. Pro pěstitele je ctí, když jejich výpěstky někdo ocení, takže kvalitu chvalte. Navážete tak snadno kontakt. Rádi se vám pochlubí tím, co dělají, nebudou s tím mít problém. Pokud ale někdo neví, jak se co pěstuje, váhá, není ochoten odpovědět, je to podezřelé. Může jít o podvodníka, který je jenom překupníkem a své zboží za domácí jenom vydává. Až budete mít zkušenosti, podobné darebáky snáze odhalíte.
Pozor na potraviny, které nemají správnou chuť a vůni
Důvodem toho, že třeba rajská jablka nemají šťavnatou chuť plnou slunce, nebo ovoce postrádá svoji typickou vůni, je právě to, že nyní není jeho sezóna a jedná se o skleníkové produkty. Ty sice narostou ve hmotě, ale nemají dostatek živin.
Takže kupujte hlavně sezónní zboží, je nejvýživnější.