Sušení vlašských ořechů

Avatar

Sušení vlašských ořechů

havirovic (0 příspěvků) Čtvrtek 27.10.2016 | 10:12:41

Jak postupovat při sušení vlašských ořechů? Jak předejít plísním a zhořknutí?
Avatar

Sušení vlašských ořechů

Aiko (4 příspěvky) Pátek 04.11.2016 | 11:58:43

Důležité je sušit ořechy hned po nasbírání. Je potřeba je pořádně prohlédnout, jestli není některý plesnivý, protože by mohl znehodnotit celou várku. Je vcelku jedno, jestli sušíte ořechy oloupané nebo ve skořápce, když chcete sušit ve skořápce, musíte mít prostornější sušičku. Důležitá je hlavně v tomto případě teplota, nesmí přesáhnout 25 stupňů (tj. je potřeba mít sušičku s nastavitelným termostatem a ideálně i s časovačem), jinak by se ořechy ve skořápce zapařily a plesnivěly by.
Avatar

Sušení vlašských ořechů

Jarda (7 příspěvků) Středa 26.07.2017 | 07:19:48

Já ještě dodám, že je důležité i skladování po usušení. Pokud ořechy před sušením loupete, můžete jádra skladovat v neprodyšné nádobě uložené do lednice. Jde je taky zamrazit nebo naložit do medu. Měly by takto vydržet aspoň dva roky :-).
Avatar

Sušení vlašských ořechů

Zdena (5 příspěvků) Čtvrtek 27.07.2017 | 07:58:17

Souhlasím s Jardou, skladování je důležité, ale nehledala bych v tom vědu. Pokud máte k dispozici suché a temné místo, usušené ořechy uskladněte tam a nemusíte se o nic starat. Pak kromě výše popsaných metod jdou jádra ořechů taky zavařit (na 80 stupňů po dobu cca 15 minut, ořechy i sklenice musí být suché! Někdo zavařuje i v mikrovlnce, nebo v troubě, ale s tím nemám zkušenosti).