Chléb se smaženou cibulkou a sušenými rajčaty
Ingredience:
400 g hladké mouky
100 g žitné nebo chlebové mouky
1 lžička cukru
42 g čerstvého droždí
300 ml vlažné syrovátky
1,5 lžičky soli
5 nasekaných sušených, v oleji naložených rajčat
5 lžic na troše oleje osmažené cibulky (nakrájené na drobné kousky)
2 lžíce olejePostup:
Droždí posypeme cukrem, přidáme lžičku mouky a zalijeme třemi lžícemi vlažné syrovátky. Necháme vzejít kvásek.
Mezi tím v míse smícháme mouky se solí, pak přidáme syrovátku, cibuli i rajčata a nakonec kvásek. Smícháme měchačkou a pak ručně propracujeme asi deset minut, až je těsto pěkně hladké. Poprášíme lehce hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.
Když těsto zdvojnásobí svůj objem, chlebíčkovou formu vymažeme olejem a těsto do ní přemístíme. Opět přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny dokynout. Nakonec těsto na horní části propícháme vidličkou nebo uděláme nožem mělké zářezy a vložíme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 180 °C. Pečeme 15 minut a v případě potřeby po této době zakryjeme alobalem. Dopékáme ještě asi 20 minut a pak chleba vyjmeme z trouby. Přemístíme jej na mřížku a necháme vychladnout.