Baba Ganoush neboli lilková pomazánka se sezamovou pastou

Ingredience:
500 g lilku
4 lžíce tahini (sezamové pasty)
2 stroužky prolisovaného česneku
šťáva z jednoho citronu
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř, případně římský kmín
Postup:
Lilek omyjeme a propícháme vidličkou, pak pečeme v předehřáté troubě na plechu asi 45 minut, dokud zelenina nezměkne (při 200 °C). Během této doby lilek asi čtyřikrát otočíme, aby se opékal rovnoměrně. Lilek necháme trochu vychladnout a pak z něj od stopky svlékneme slupku.
Dužinu rozmačkáme důkladně vidličkou (kdo chce, může i rozmixovat), přidáme citronovou šťávu, tahini pastu, olivový olej, sůl, pepř a česnek (a kdo chce, tak i římský kmín).
Do pomazánky podle chuti přidejte i bylinky – například petrželku či koriandr.
Při podávání zakápneme olivovým olejem a můžeme posypat sezamovými semínky, dozdobit koriandrem nebo černými olivami. Podáváme s pita chlebem, naan nebo jiným pečivem.
Doporučené recepty
