Sušení vlašských ořechů
Vlašské ořechy je možné sušit mnoha způsoby – na slunci, v troubě… Pokud však vlastníte sušičku potravin, můžete je samozřejmě usušit i v ní. U vlašských ořechů je velmi důležité dbát na správný proces celého sušení, neboť se u nich často můžeme setkat s plesnivěním.
Sušení vlašských ořechů ve skořápce i bez ní
Je v podstatě jedno, zda ořechy sušíte již vyloupané, nebo ve skořápce. Důležité však je všechny předem prohlédnout, jestli nejsou plesnivé. Jeden plesnivý plod totiž může zničit celou úrodu. Ořechy také sušíme ihned po nasbírání. Pokud zvolíte možnost sušení ořechů v sušičce potravin, pak je rozhodně nevystavujte teplotám vyšším než 25 ºC. Jinak hrozí, že se skořápky uvnitř zapaří, což by vedlo ke vzniku plísní. Ořechy sušte co nejdříve po jejich nasbírání.
Ořechy ve skořápkách určitě neskladujte v uzavřené nádobě, ale umístěte je například do pytlů či síťovaných tašek.
Sušičky k sušení vlašských ořechů
Jaká sušička tedy bude k sušení ořechů nejvhodnější? Vzhledem k uvedené maximální teplotě to bude pochopitelně sušička s možností nastavení teploty, což využijete i při sušení mnoha jiných druhů potravin. Zároveň se bude hodit i časovač, neboť vlašské ořechy je třeba sušit sice na nižší teplotu, ale delší dobu a časovač se tak postará o vypnutí přístroje sám. Pokud se rozhodnete sušit vlašské ořechy i se skořápkou, nezapomeňte při výběru sušičky také na to, zda je mezi jednotlivými platy dostatečná mezera.