Sušení ovoce doma v sušičce v raw kvalitě
Raw strava ze sušeného ovoce? Ano, i to je možné! V tomto článku se podíváme na to, jak připravovat sušené ovoce, aniž bychom porušili pravidla vitariánství.
Proč se sušené ovoce dá považovat za raw stravu?
Toto je pravděpodobně první otázka, která se Vám vybavila při zmínce o sušené raw stravě. I vitariáni ale mohou jíst sušené ovoce, pokud dodrží jednoduché pravidlo. Vitariánství se zakládá na konzumaci stravy se všemi jejími tělu prospěšnými látkami. Většina lidí ale neví, že sušené ovoce může k této stravě patřit také. Stačí, když při jeho sušení nepřekročíte teplotu 42°C. Ovoce si tak zachová vitamíny, minerály, enzymy a jeho kvalita se tudíž nesníží.
Výhody domácí sušičky
Nejlepší způsob, jak si vlastnoručně nasušit doma ovoce, je použití sušičky. Je sice pravda, že si můžete sušené ovoce jednoduše koupit, ale kdo Vám zaručí jeho kvalitu?
Ovoce se dá samozřejmě usušit i bez sušičky (na topení, na slunci apod.), ale než se dostane do usušeného stavu, může to trvat několik dní a dokonce týdny. Záleží na tom, o jaké ovoce se jedná, některé druhy se mohou sušit dokonce i v sušičce až dva dny (např. ananas, který obsahuje vysoké množství vody). Sušičky ale nespotřebují tolik energie, jak by se mohlo zdát, což je jejich další plus. Můžete ji tedy nechat bezstarostně zapnutou delší dobu a nebát se přitom účtu za elektřinu.
Většina sušiček má tu výhodu, že je se jejich stupnice pohybuje mezi 30°C a 60°C, takže si můžete teplotu nastavit na požadovaných max. 42°C a máte jistotu, že si ovoce zachová všechny látky, které kladně ovlivňují vaše zdraví. Kromě toho můžete použít bio ovoce z vlastní zahrádky (což jen doporučuji, ovoce v obchodech bývá nasáklé chemikáliemi proti hmyzu) a vědět tak, že mělo vysokou kvalitu i před sušením.
Při samotném procesu sušení ovoce v domácí sušičce potravin se neuvolňují žádné chemické látky, které by mohly stravu jakýmkoli způsobem poškodit.
Další výhodou domácích sušiček je to, že příprava ovoce (případně zeleniny), není vůbec náročná. Stačí si nakrájet oblíbené ovoce na plátky a zbytek udělá sušička za Vás. Můžete také vyzkoušet ovocné placky, pro jejichž přípravu je sušička ideální. Placky připravíte rozmixováním ovoce (lze použít i více druhů najednou) a následným rozložením směsi na sušičku. Výsledek je fantastický a rozhodně se máte čím pochlubit známým. Nepochybuji o tom, že ani ti „nevitariánští“ nepohrdnou.
Ovoce po vysušení by mělo být v pružném, ohebném stavu a nemělo by obsahovat vlhká místa. Pro vitariány je to úžasný způsob, jak nahrazovat pamlsky a cítit se přitom skvěle.