Raw spotřebiče – co je třeba k vitariánství
Když jsem začínala koketovat s živou stravou tak zvaným vitariánstvím, nevěděla jsem, co je vlastně potřeba k tomu, abych se mohla takto stravovat. Nevěděla jsem, jak se strava upravuje, jaké spotřebiče k tomu budou potřeba. Myslela jsem si, že jím pouze nezpracované ovoce a zeleninu. Maximálně budu potřebovat dobrý nůž. No i tak lze začít. Je to o tom, zdali chci. Když chci, hledám způsoby jak to udělat, když nechci, hledám důvody proč to nejde. Velkým pomocníkem mi byl internet. Tam jsem zjistila, jak se dělají úplně úžasné recepty, správné kombinace a objevila neuvěřitelné množství nových chutí.
Začátek vitariánství
Záleží, jak moc to s živou stravou myslíte vážně. Co doporučuji, je ruční mixer na přípravu smoothie, přípravu rostlinných mlék, pesta, sekání ovoce a zeleniny. Měl by mít velkou a malou nádobu. Velká je například pro přípravu smoothie, malá na přípravu pesta a různých jemných krémů, a dokonce i těst na cukroví. Toto byl můj začátek.
Potom jsem zjistila, že by bylo nejvíce vhodné vyčistit a detoxikovat si tělo. Přečetla jsem si knihy, které poukazovaly na to, že v případě zanesení organismu stravou, která obsahuje lepek, maso, uzeniny, mléko, chemické konzervanty apod.., je potřeba tělo připravit, aby prospěšné látky ze živé stravy vůbec mohly správně fungovat.
Potřebovala jsem tedy odšťavňovač. Další problém byl v tom, že jsem nevěděla, jaký odšťavňovač. Jsou odšťavňovače na způsob centrifugy a šnekové odšťavňovače. Každý z nich funguje na jiném principu a také má jinou cenu. Tady to záleží potom pouze na Vás, jakou částku chcete investovat. Já jsem se rozhodla pro šnekový, můj má dvě síta a to jak na smoothies, tak jen čistě na šťávy. Umí šťávu z bylinek, salátů, zelí, zvládne mrkev a vlastně vše, co mne napadne. Byla to nejlepší investice jakou jsem udělala. (Tedy já ne – byl to dárek k Vánocům.)
Co bylo dále?
Následoval kuchyňský robot na krájení zelí, zeleniny, děláme si svoje pickles a kysané zelí, pro velkou rodinu se mi nechtělo vše krájet ručně či strouhat na struhadle. Toto tedy záleží na Vás, jaké množství budete dělat. Co jsem ještě objevila a doporučuji, je takzvaný spiralizér na výrobu špaget. Říkáte si: jak špaget? Ty se přeci vaří. Toto je strojek na zeleninové špagety. Existuje malý ruční či větší stolový. Úžasné jsou cuketové, mrkvové, okurkové, dýňové špagety. Strojek z nich připravuje slaboučké špagety, které si poléváte například pestem, či raw sýrem. Můžete si je i lehce zahřát do 42 stupňů.
Aby byl výčet spotřebičů úplný, dovršila to sušička na ovoce a zeleninu. Je potřeba, aby měla termostat, můžete si navolit, jakou teplotu potřebujete. Ze začátku jsem sušila na topení, ale na sušičku nedám dopustit. Suším si úžasný chléb, palačinky, krekry, sušenky, míchám ovoce s různým kořením, to samé zeleninu.
A nakonec
Když Vás tato strava bude zajímat a bavit, bude to Váš životní styl, je možné se podívat po trhu i na vychytané přístroje, které již umí v jedné nádobě navážit, umixovat, ohřát na požadovanou teplotu, umí udělat rostlinné máslo. Nepotřebujete skoro kamna, mikrovlnku, hrnce a kastroly, ušetříte za elektrickou energii a máte vždy čerstvé a úžasné jídlo plné života.