Svěží řezy s mascarpone krémem
Ingredience:
Těsto:
2 hrnky hladké mouky
2 vajíčka
4 lžíce kvalitního kakaa
necelý hrnek třtinového cukru
1 hrnek oleje
1 prášek do pečiva
1 hrnek mléka
1 vanilkový cukr
Krém:
500 g macarpone
250 ml smetany ke šlehání
1 zakysaná smetana
moučkový cukr podle chuti
1 želatinový ztužovač za studena
1 dl vody
mletá skořicena posypání moučníku
Přeliv:
4 lžíce husté zavařeniny (směs lesních plodů)
1 lžička solamylu
150 ml vody
pár kapek citronové šťávy
podle potřeby cukr
Postup:
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, prosátým kakaem a vanilkový cukrem. Přilijeme mléko, olej a celá vajíčka. Vše smícháme a vlijeme do velkého hlubokého plechu na pečicí papír. Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C cca 25 minut (kontrolujeme průběžně špejlí - pokud ji vytáhneme suchou, je korpus hotový).
Mascarpone rozmícháme s cukrem, pak smícháme se zakysanou smetanou. Ušleháme šlehačku. Do misky nasypeme ztužovač za studena, smícháme jej rychle (podle návodu) s 1 dl vody a pak postupně přidáváme ušlehanou šlehačku. Tuto směs potom pomalu vmícháme do připraveného krému z mascarpone, cukru a kysané smetany.
Ovocný přeliv: džem smícháme s vodou, podle potřeby dosladíme a přidáme citronovou šťávu. Rychle přivedeme k varu, do dvou lžic studené vody přidáme solamyl, a vlijeme k ovocné směsi. Krátce na mírném ohni povaříme. Lze podávat teplé i studené. Hustotu směsi upravíme uzpůsobíme tomu, jak hustý je samotný džem - měla by zůstat tekutá.
Po vychladnutí naneseme na korpus hotový krém, vidličkou uděláme vlnky a posypeme skořicí. Chladíme v lednici alespoň tři hodiny, pak krájíme na řezy a podáváme s trochou ovocného přelivu.
Zdroj: http://daniela.pise.cz/21-kakaovy-kremovy-rez-s-mascarpone.html