Koláče podle babiččina receptu
Ingredience:
500 g hladké mouky
10 lžiček cukru krystal
2 lžičky cukru na kvásek
3 žloutky
200 ml oleje
250 ml mléka
50 g droždí
špetka soli
moučkový cukr na posypání
Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu
vanilkový cukr
1 žloutek
moučkový cukr podle chuti
- pokud je hotová náplň příliš řídká, přidáme jednu až dvě lžičky vanilkového pudinkové prášku
Povidlová náplň:
povidla
trocha rumu
- pokud jsou povidla moc řídká, můžeme je zahustit strouhaným perníkem nebo strouhanými piškoty
Maková náplň:
již hotový mletý mák
moučkový cukr
špetka skořice
trocha švestkových povidel
Drobenka:
200 g hrubé mouky
100 g cukru krupice
100 g másla
Postup:
Z kvásku, dvou lžiček krystalového cukru, 50 ml vlažého mléka a dvou lžiček mouky zaděláme kvásek. Mouku smícháme se solí a cukrem. Pak přidáme žloutky, mléko, olej a vykynutý kvásek. Těsto propracujeme nejdříve měchačkou a pak ručně. Posypeme lehce hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout nejméně hodinu.
Pak na pomoučeném válu tvoříme kuličky (já je odvažuji, aby byly koláče stejné, dělám je o hotnosti 40 g, upečné mají v průměru asi 8 cm). Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Skleničkou s rovným dnem (průměr dna asi 2,5 - 3 cm) vytvoříme střed koláčku a pak plníme vybranou nádivkou. Koláče necháme ještě dokynout asi 20 minut. Okraje pak potřeme rozšlehaným žloutkem a koláče posypeme drobenkou. Tu vytvoříme smícháním všech surovin.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 15 - 20 minut. Pak pocukrujeme moučkovým cukrem.
Zdroj: http://daniela.pise.cz/59-babicciny-kolace.html
Zdroj: http://daniela.pise.cz/59-babicciny-kolace.html