Kaštanové kuličky
Ingredience:
3 celá vejce
3/4 hrnku cukru moučka
3/4 hrnku oleje
asi 1/2 hrnku mléka
2 a 1/2 hrnku nahrubo nastrouhaných jablek
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 nastrouhaná Tatranka
1 polévková lžíce kandovaného ovoce nebo rozinek
Postup:
Kaštany omyjeme a nařízneme na vypouklé straně do tvaru X
V mléce vaříme nejméně třicet minut na mírném ohni tak, aby byly kaštany ze tří čtvrtin potopené, průběžně mícháme (zda jsou měkké můžeme vyzkoušet špičatým nožem, který zapíchneme do středu kaštanu)
Pak je za horka! postupně oloupeme z vnější i vnitřní slupky a prolisujeme sítem nebo nastrouháme
Strouhanku z piškotů promícháme s cukrem, kakao a rozpuštěnou čokoládou
Přidáme alkohol a kaštanovou hmotu
Zpracujeme do tvaru válečku a zabalíme do igelitu nebo folie
Na 20–30 minut uložíme do lednice
Pomocí lžičky pak tvarujeme malé kuličky
Ty obalíme v moučkovém cukru nebo polijeme čokoládovou polevu - uchováváme v chladu.
Doporučení:
Kaštanovou hmotu můžete osladit podle vlastní chuti. Mléko svařené s kaštany nevyléváme – po oslazení moučkovým cukrem nebo medem je můžeme smíchat s troškou rumu a podávat jako netradiční nápoj. Je ale vhodné spotřebovat je do 24 hodin.