Karamelová poleva na zmrzliny, palačinky, lívance, ovoce
Karamelová omáčka na palačinky, lívance, do kafe, jogurtu ..... na cokoli! Je lepší než ta kupovaná, bez éček a určitě stojí za to :). Tento jednoduchý postup vás navede a poradí, čeho se vyvarovat.
Časová náročnost: 40 min.
Složitost receptu: jednoduchý, ale zdlouhavý
Suroviny
125 ml vody, 250 dkg tmavého cukru, 250 ml smetany nebo mléka, mořská sůl, máslo
Vodu naliji do teflonové pánve a doprostřed nasypu cukr. Bez míchání vařím dokud tekutina nemá jantarovou barvu. Pokud mám potřebu míchat, tak jen točím pánví, ale nesahám vařečkou do sirupu! Když je tekutina tmavě jantarová, odstavím pánev z ohně a přidám 250 ml mírně ohřáté smetany nebo mléka, 3/4 lžičky mořské soli, jednu lžíci másla a míchám vařečkou, dokud není hmota homogenní. Naliji do uzavíratelné nádoby a uchovávám v lednici. Můžete lít na palačinky, zmrzlinu nebo do ledové kávy - návod najdete zde.
Hodnocení receptu:
Ohodnoťte i vy
Doporučené recepty
Vaše názory k článku (0)
Přidejte vlastní komentář