Griliášové kostky s jahodovým krémem
Ingredience:
Těsto:
Připravíme si odměrku na:
460 ml polohrubé mouky (necelé dva hrnky)
180 ml cukru krupice nebo krystal
200 ml mléka
6 lžic oleje
4 žloutky
4 bílky
2 lžičky prášku do pečiva
Mascarpone krém:
400 g tučné kysané smetany (já měla 18%)
250 g mascarpone
asi 5 lžic moučkového cukru podle chuti
1 pudinkový krém Olé bez vaření s vanilkovou příchutí
5 lžic hotového mandlového griliáše (krokantu) - viz poznámka
asi 5 lžic mléka podle potřeby
Jahodový krém:
asi 15 středních očištěných jahod
2 ztužovače šlehačky
1/2 pudinkového krému Olé bez vaření s vanilkovou příchutí
3 lžíce hotového mascarpone krému
cukr podle chuti a kyselosti jahod
+ 5 lžic hotového mandlového griliáše (krokantu) na závěrečné posypání moučníků
Postup:
Žloutky rozmixujeme s cukrem do pěny a postupně k nim přiléváme olej. Pak vmícháme po troškách mouku smíchanou s vanilkovým cukrem a práškem do pečiva a mléko. Z bílků vyšleháme pevný sníh a opatrně jej vmícháme ke žloutkové směsi.
Připravíme si větší plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný olejem a vysypaný kokosem (případně hrubou moukou). Vylijeme na něj těsto a pečeme v předehřátí roubě na 190°C asi 20 minut, dokud povrch nezezlátne. Pak špejlí vyzkoušíme, zda je těsto propečené. Pokud je suchá, máme hotovo. Vyjmeme z trouby a vychladíme.
Mascarpone krém:
Kysanou smetany promícháme s cukrem. Přidáme mascarpone a krém Olé, pomalu rozmixujeme. Pode potřeby doředíme opatrně mlékem. Každá zakysaná smetana je jinak tuhá, proto nelze uvést přesné množství mléka. Tři lžíce směsi si dáme stranou na druhý krém. Pak pomalu vmícháme mandlový griliáš (krokant).
Jahodový krém:
Jahody s cukrem rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme ztužovače šlehačky. Pak do směsi přidáme asi 1/2 pudinkového krému Olé a 3 lžíce již připraveného mascarpone krému. Znovu rozmixujeme, v případě potřeby dosladíme.
Závěr:
Na vychladlý korpus rozetřeme jahodový krém na něj pak lžičkou klademe krém z mascarpone a opatrně roztíráme, aby se vrstvy nepropojily. Pokud se to ale stane, svět se nezboří, chutnat to bude stejně dobře .-)
Nakonec uděláme vidličkou nebo zoubkatou špachtlí vlnky, posypeme griliášem a dáme vychladit, ideálně přes noc, aby se moučník rozležel. Mezi námi - kdo to má celou noc vydržet... U nás se moučník chladil s bídou 3 hodiny, a to jsem musela stát u lednice s měchačkou a odhánět bezmocně slintající nedočkavce :-)))
Zdroj: http://daniela.pise.cz/1-dvoubarevne-griliasove-kostky.html