Dýňový koláč - recept na podzimní klasiku
Veškeré suroviny na těsto smíchám ručně nebo v robotu. Když je hmota homogenní a hezky se táhne, zabalím ji do fólie a nechám v lednici odpočinout nejméně půl hodiny. Dýni očistím, zbavím jádřinců, nakrájím na kostky a vařím ve vodě s hřebíčkem. Když je dýně měkká, přidám k ní všechny suroviny připravené na náplň a rozmixuji. Suroviny přidávejte pocitově, náplň má být hustá asi jako bramborová kaše. Pokud vám náplň chutná před pečením, bude výborný i koláč. Formu na koláč vymažu máslem a vyložím pečícím papírem, na který rukou navrstvím těsto. Dno propíchám vidličkou, vyložím dalším pečícím papírem, vysypu do něj suché luštěniny nebo skleněné korálky jako zátěž a peču při 180°C asi 10 minut. Po upečení sejmu luštěniny a papír. Na upečený korpus rozetřu dýňovou náplň, případně posypu ořechy nebo semínky a peču asi 20 minut. Koláč podávám samotný, se zakysanou smetanou nebo kopečkem zmrzliny.