Dýňový chlebíček se sušeným ovocem a ořechy

Ingredience:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 hrnek rozmačkané pečené dýně (asi 200 g)
1 hrnek mléka
3/4 hrnku oleje
3/4 hrnku třtinového cukru (nebo bílého)
2 celá vejce
4 lžíce strouhaných nebo sekaných ořechů
3 lžíce nasekaných sušených švestek
3 lžíce rozinek
1 vanilkový cukr
Na polevu:
65 g čokolády na vaření
3 lžíce ztuženého tuku (nemusí být)
Postup:
Všechny suroviny na těsto smícháme a vlijeme do formy vymazané olejem a vysypané kokosovou moučkou, případně hrubou moukou. Těsto má mít středně hustou konzistenci - asi jako bábovkové. Pečeme při 160°C asi 30 minut - pokud se těsto nechytá na špejli a povrch je zlatavý, máme hotovo.
Necháme vychladnout, pak polijeme čokládou rozpuštěnou na páře se ztuženým tukem a dále zdobíme podle svého uvážení či momentální nálady.
Dýňáček je krásně vláčný už první den, a pokud nemusíte čokoládu, bude Vám chutnat s mírně oslazenou zakysanou smetanou.
Tip:
Dýni Hokkaido dobře omyjeme a neloupanou nakrájíme na kousky cca 10 x 5 cm a pokapeme olejem. Pečeme na pečicícm papíře v troubě asi 20 minut při 200° C. Po vychladnutí vidličkou rozmačkáme.
Pokud nám dýňová kaše zbyde, lze ji zamrazit a použít do polévek, omáček, pomazánek nebo na další moučníky.
Do těsta zkuste přidat brusinky, fíky, meruňky i další sušené ovoce. Pokud máte alergii na ořechy, můžete je vynechat.
Syrové těsto ochutnejte a oslaďte podle sebe.
Zdroj: http://daniela.pise.cz/41-dynacek-se-susenym-ovocem-a-orechy.html
Doporučené recepty
