Kopřiva dvoudomá - nepostradatelná pro zdraví i v kuchyni
Kopřiva je vytrvalá, obvykle dvoudomá, až dva metry vysoká bylina, známá velkým množstvím žahavých chlupů na listech. U nás roste hlavně na stráních, v křovinách, u plotů a v příkopech. Ve střední Evropě je v současné době hojně rozšířena. Je široce využívána jako léčivá bylina a jako důležitá součást krmení kachen, hus a slepic při malochovu. V České republice se kromě ní běžně vyskytuje ještě menší, kopřiva žahavka. Kdyby lidé věděli, jak je léčivá, tak by pěstovali jen kopřivu. Bohužel to ví jen málokdo.
Úprava
Kopřiva je celá léčivá, od oddenku přes stonky a listy až po květy. Všechny části kopřivy můžeme sušit a uchovávat v suchu, ale i používat čerstvé.
Nálev, čaj z kopřivy
- vrchovatou čajovou lžičku na 1/4 litru vody pouze spaříme a krátce vyluhujeme.
Kopřivová tinktura
- na jaře nebo na podzim vykopaný oddenek očistíme, nadrobno pokrájíme a naplníme do láhve až po hrdlo. Zalejeme 30-40% pálenkou a necháme stát čtrnáct dnů na teplém místě.
Mytí vlasů kopřivovým výluhem
- deset vrchovatých hrstí čerstvé nebo sušené natě kopřivy dáme do pěti litrů studené vody a pomalu zahřejeme k varu. Necháme ještě pět minut vyluhovat. Výluhem oplachujeme vlasy. Účinky uvidíte již po několika týdnech používání.
Kopřivový sirup
- 250 g čerstvé nati zalijeme 1/2 l studené vody, necháme 10 minut vařit, pod pokličkou v chladnu vyluhovat do druhého dne (24 hodin). Poté slijeme, vymačkáme a výluh smícháme s 1/2 kg medu. Uchováváme v lednici. Užíváme polévkovou lžíci denně na podporu imunity nebo při problémech s prostatou.
Odvar z kořene
- 20 g čerstvých kořenů omyjeme, pokrájíme na kousky, zalijeme 1/2 l studené vody, necháme 10 minut vařit a 10 minut vyluhovat. Polovinu vypijeme hned, druhou polovinu slijeme a vypijeme po cca 8 hodinách. Je to starý lidový recept na „čištění krve", vhodné při ekzému, opakovaných oparech nebo plísních nohou.
Čerstvá šťáva z kopřivy
- čerstvou nať odšťavíme na odšťavovači nebo umeleme a vymačkáme šťávu. Denní dávku uchováváme v lednici, užíváme 3x denně kávovou lžičku do sklenice vlažné vody 20 minut před jídlem při ekzému a dalších kožních problémech nebo na jaře jako očistnou kúru a proti jarní únavě.
Kopřiva v kuchyni
Kopřivu můžete zpracovat jako špenát, přidat do polévek, nádivek a podobně. V kuchyni je oblíbená především na jaře.
Léčivé účinky kopřivy
- bolesti hlavy, ekzémy
- ledvinový písek a močový písek, ledvinové kameny
- čistí krev, chudokrevnost, anémie (podpora krvetvorby)
- podpora funkce slinivky břišní
- hyperglykémie - snižuje hladinu krevního cukru
- záněty močových cest, zástava močení (anurie)
- nemoci jater, žlučníku, sleziny, zahlenění žaludku
- zahlenění dýchacích cest
- nemoci sleziny, nemoci plic
- žaludeční křeče, žaludeční vředy
- virové infekce, bakteriální infekce, plíseň nehtů, kuří oko
- únava, vyčerpanost
- otoky, vodnatelnost
- alergie, náchylnost k nachlazení, revma, revmatoidní artritida
- řídké vlasy, růst vlasů
- zúžení cév dolních končetin, zúžení koronárních tepen srdce
- bolesti zad, ischias, záněty nervů, horních a dolních končetin
- prevence rakoviny
Tip na čistící kopřivovou kúru:
Kopřiva je naše nejlepší léčivá rostlina na pročištění krve a krvetvorbu. Z vlastní zkušenosti vím, že pití čaje uleví alergikům, astmatikům a atopikům. Při těžkých onemocněních je potřeba pít 2 litry čaje denně, já její chuť nemám moc ráda, ale například s mátou nebo meduňkou se čaj dá pít teplý i studený. Kopřivu používejte pouze 14 dní v kuse a dejte si přestávku!
Kopřiva pomáhá vyléčit snad všechno, na co si vzpomenete. Dovolte našim léčivkám opět pomáhat a začněte s kopřivovou kúrou ještě dnes. Sušenou nať dostanete v každé lékárně, v obchodě s bylinkami nebo si můžete sami kopřivu natrhat.