Závin z domácího těsta plněný hlávkovým zelím
Časová náročnost: 90 min.
Ingredience:
Těsto:
- 50 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 100 ml piva (zde Budvar 10°)
- 1/2 Hery či jiný podobný tuk
Náplň:
- 3 hrsti jemně nakrájeného hlávkového zelí
- 1 hrst spařených hrozinek
- 3-4 lžíce cukru
- 1 lžíce skořice
- citronová šťáva podle chuti
A dále:
- vajíčko na potření
- 3 lžíce strouhanky
Postup:
Mouku smícháme s kousky Hery a spolu s pivem vypracujeme těsto. Necháme 10 minut odpočinout, pak na pomoučeném válu vyválíme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
Zelí dusíme s olejem a vodou asi 15-20 minut.
Pak slijeme a necháme vychladnout.
Na těsto nasypeme strouhanku, zelí smíchané se skořicí a cukrem, podle chuti zakápneme citronovou šťávou.
Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a zabalíme.
Celý závin opět potřeme vajíčkem a dáme do vyhřáté trouby péct asi na 40 minut (cca 190 °C).
Poznámka:
Náplň můžeme libovolně obměňovat, těsto je univerzální (naslano i nasladko).
Hodnocení receptu:
Ohodnoťte i vy
Doporučené recepty
Vaše názory k článku (0)
Přidejte vlastní komentář