Tradiční karlovarské rohlíky
Ingredience:
1 kg hladké mouky
42 g droždí
18 g soli
30 g cukru
250 g tuku (Hera, Stella apod.)
30 g sušené smetany do kávy (nebo sušného mléka)
430 ml vlažné vody
40 g sádla na potření rohlíků
posypka (nemusí být)
Postup:
V kastrolku si rozpustíme tuk a necháme jej vychladnout. Do půllitrové misky rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a mouku a přidáme 150 ml vlažné vody. Asi po 15 minutách vzejde kvásek (na povrchu se utvoří bubliny a objem se minimálně zdvojnásobí).
Mezi tím nasypeme mouku do hodně vělké mísy a smícháme ji se solí a sušeným mlékem. Pak vmícháme zbylou vlažnou vodu s vykynutým kváskem a zchladlým tukem. Propracujeme nejdříve měchačkou, pak ručně, aby těsto vytvořilo kompaktní, na povrchu lesklou kouli. Poprášíme asi třemi lžícemi hladké mouky a zakryjeme utěrkou. Uložíme na teplé místo (nebo do trouby, kterou zapneme na 40°C)
Za hodinku (ale klidně až za tři) už můžeme tvarovat rohlíky. Odvážíme si zhruba 120 gramové kousky, vytvoříme z nich kuličky a rozválíme je na ovály - asi 20 x 15 cm. Pak je z delší strany srolujeme a ohneme do tvaru rohlíků. Rohlíků bude asi 15 kusů. Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a ještě 15 minut necháme kynout. Pak vložíme do vyhřáté trouby, teplota asi 170° C. Pečeme, dokud mírně na povrchu nezezlátnou - cca 20 minut, ale záleží na vlastnostech vaší trouby. Pak vyjmeme, klademe na mřížku a necháme vychladit. Část pečiva můžeme po vychladnutí vložit do sáčku a zmrazit.
Zdroj: http://daniela.pise.cz/54-bajecne-karlovarske-tukove-rohliky.html