Studená okurková polévka s limetkou a koprem
Ingredience:
2 salátové okurky + 1 okurka na dekoraci
250 ml smetany ke šlehání
400 ml mléka (lepší je plnotučné, ale není to zcela nutné, můžete použít i polotučné)
2 lžíce kopru + kopr na závěrečnou ozdobu
1 limetka
100 ml olivového oleje
sůl a bílý pepř
listy salátu na závěrečnou dekoraci (nejlépe směs: polníček, rukola, lollo biondo, lollo rosso)
Postup:
Limetku řádně omyjeme a ostrouháme z ní kůru, kterou smícháme s olivovým olejem.
Dvě okurky oloupeme a rozmixujeme spolu se smetanou, pak přilijeme mléko. Přidáme jemně nasekaný kopr, podle chuti limetkovou šťávu, pepř a sůl.
Polévku uložíme do chladna alespoň na dvě hodiny.
Okurku, která nám zbyla k dekoraci, oloupeme a nakrájíme na špalíky vysoké asi 4 cm. Částečně z nich vykrojíme semínka, aby nám vznikl "kalíšek". Ten pak naplníme menšími opranými listy salátu a snítou kpru, můžeme doplnit měsíčkem limety nebo citronu).
Na pěkný hluboký talíř nalijeme polévku a doprostřed postavíme okurkový kalíšek. Polévku zakápneme ochuceným olejem a podáváme samotnou nebo s tmavým pečivem.
(Inspirováno kuchařem Honzou z kulinárního studia Cocino Rivero, který ale polévku připravoval z výrobků Alpro).
Zdroj: http://daniela.pise.cz/131-slavnostni-okurkova-polevka-s-limetkovym-olejem.html