Smažené žampionové koule
Rychle připravený bezmasý recept ze strouhaných žampionů osmažených na oleji nebo pečených v troubě.
Časová náročnost: 30 min.
Složitost receptu: jednoduchý
Ingredience:
500 g nahrubo nastrouhaných čerstvých žampionů
3 celá vejce
6 lžic strouhanky
3 lžíce hladké mouky
asi 150 ml mléka
2 lžíce sušeného česneku
1 lžička drceného kmínu, půl lžičky pepře
2 lžíce medvědího česneku
1 - 2 lžičky koření Adžika (nemusí být)
sůl podle chuti (asi dvě lžičky)
strouhanka na obalení
olej na smažení
Postup:
Všechny suroviny spojíme v míse, až vznikne hutnější hmota a osolíme a necháme 10 minut odležet v lednici.
Pak navlhčenýma rukama tvořme koule o průměru asi 6 cm.
Obalíme je ve strouhance a smažíme ve středně ohřátém oleji, který sahá do dvou třetin žampionových koulí.
Po usmažení pokládáme na papírovou utěrku nebo ubrousek. Podáváme s bramborovou kaší, brambory, pečivem.
Poznámka
Do směsi můžeme přidat šunku, šunkový salám, slaninku, tvrdý sýr i nasekanou petrželku nebo kousek pórku.
Menší kuličky lze nabídnout i studené jako pohoštění k vínu nebo pivu se studenou omáčkou. Místo žampionů vyzkoušejte hříbky nebo jiné houby.
Pokud nemáme chuť na smažené, vymažeme formu na biskupský chlebíček, vysypeme ji strouhankou a houbovou směs pečeme v troubě. V polovině pečení můžeme vrchní část posypat třemi lžícemi strouhanky lehce pokapat máslem, případně místo strouhanky ke konci posypat sýrem.
j: http://daniela.pise.cz/28-schovane-zampiony.html