Rýže s tuňákem, zeleninou a Šmakounem
Ingredience:
5 hrnku nejlépe kulatozrnné rýže
200 g přírodního šmakouna
5 lžic naložených kukuřičných zrn
5 lži nati z jarní cibulky
5 lžic sterilovaného hrášku
2 lžíce nasekaných sušených rajčat
1 ks konzerva tuňáka (180 g)
1 ks stroužku česneku
čerstvá petrželová nať
parmazán
tymián
pepř
sůl
Podle potřeby: horký zeleninový vývar, olivový olej
Podle chuti: 1 lžíce studeného másla, čerstvá petrželová nať
Postup:
Suchou rýži osmahneme na dvou lžících olivového oleje, pak přidáme dvojnásobné množství vody, co je rýže
Osolíme a přivedeme k varu
Zmírníme plamen, rýži zakryjeme pokličkou a za občasného míchání vaříme, až bude na skus
Když se zarestuje, tak i sušená rajčata, tuňáka, ze kterého jsme slili tekutinu, a na plátky pokrájený česnek
Do hotové rýže vmícháme směs šmakouna a kukuřičná zrna, podle potřeby přidáme trochu horkého zeleninového vývaru a osolíme
Úplně nakonec zasypeme petrželkou a vmícháme máslo
Opatrně zamícháme, až se se směs krásně spojí
Podáváme posypané parmazánem.
Doporučení: (1 hrnek = 230 ml)