Pečený čaj - mrazený
Časová náročnost: 60 min.
Ingredience:
- 3 broskve
- 3 hrsti ostružin
- 3 hrsti jahod
- 3 velká jablka
- 1 hrst borůvek
- 2 lžičky skořice
- 1 celá skořice
- 8 ks hřebíčku
- 3 hrnky cukru (může být třtinový)
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový lusk
- 3 lžíce rumu (nemusí být)
- 1 dl vody
Postup:
- Ovoce dobře omyjeme, neloupeme, nakrájíme na větší kostky (asi 2x2 cm). Vložíme do pekáče, přidáme koření, cukr, semínka z vanilkového lusku, a podlijeme. Pečeme odkryté v troubě při 170 °C, občas promícháme, nakonec přidáme rum. V případě potřeby podlijeme troškou vody. Pak vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
- Když je směs vlažná, lžičkou ji vkládáme do ledových tvořítek nebo menších kelímků s víčky. Zamrazíme. Směs je husté konzistence a je lepkavá, takže ji lze postupně z kelímků odebírat lžičkou. Na hrnek o objemu 230 ml dáváme 4 lžičky směsi, není třeba doslazovat.
Poznámka:
Použít lze jakékoli další ovoce - maliny, švestky, slívy, nektarinky, i oloupaný pomeranč a mandarinky. Pokud máte rádi kyselé, přidejte citronovou nebo limetkovou šťávu.
Čaj lze samozřejmě i klasicky zavařit do sklenic.
Tip: zkuste dát lžičku pečeného čaje do panáka vodky nebo slivovice .-)
Hodnocení receptu:
Ohodnoťte i vy
Doporučené recepty
Vaše názory k článku (0)
Přidejte vlastní komentář