Nejrychlejší špecle na světě
Ingredience:
500 g polohrubé mouky
1,5 lžičky soli
400 - 450 ml vody
pár lžic oleje
Postup:
Mouku smícháme se solí a přidáme vodu. Promícháme, aby zmizely hrudky a necháme pět minut stát.
Pokud nemáte haluškovač tak jako já, vezměte malý mělký talířek, který má hladké a plynulý přechod od středu ke kraji. Na ten dejte lžičku oleje a asi tři lžíce těsta (můžete použít i obyčejné hladké prkénko, lehce potřené olejem).
Nožíkem nebo malou lžičkou odkrajujte kousky (neboli budoucí špecle; někdo jim říká i nepravé halušky) do vařící osolené vody. Od té doby, co vyplavou, ještě minutku až dvě povařte a pak děrovanou lžící vyjměte a nechte odkapat. Vkládejte do mísy s troškou oleje.
Pokračujte další dávkou do spotřebování veškerého těsto, hotové špecle vždy v míse promíchejte a podle potřeby přidejte kapku oleje.
Podáváme například:
- s dušeným zelím
- smaženou cibulkou
- uzeným špekem (vše výše uvedené můžeme samozřejmě smíchat dohromady)
- s brynzou, špekem a troškou kysané smetany
- s dušeným špenátem
- se smetanou a modrým sýrem
- se smetanovo-hříbkovou omáčkou
- s kuřecím masem a zeleninou
Anebo na sladko:
- s mákem, máslem a cukrem
- s tvarohem
- s ořechy, cukrem a máslem,....
Zdroj: http://daniela.pise.cz/91-rychle-halusky-bez-vajec-a-brambor.html