Kávovo-tvarohové řezy
Ingredience:
Těsto:
2 hrnky hladké mouky
1 prášek do pečiva
50 ml smetany na vaření
150 ml vody
2 celá vejce (stačí velikost M)
necelý hrnek hnědého cukru
1/2 hrnku oleje
1 vanilkový cukr
2 lžíce holandského kakaa
1 lžíce jemně mleté instatní kávy (Velvet apod.)
Tvarohový krém:
500 g nízkotučného tvarohu
40 g zakysané smetany (16% tuku)
asi 5 lžiček moučkového cukru
1/2 želatinového ztužovače zastudena
Čoko krém:
100 g hořké čokolády (nejméně 50 % tuku)
100 ml smetany ke šlehání
5 dkg ztuženého tuku (např. Omega)
1 lžíce jemně mleté instantní kávy
Postup:
Sypké suroviny smícháme dohromady (kakao prosijeme). Pak přidáme vejce, smetanu, vodu olej a důkladně měchačkou promícháme. Vlijeme na velký plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 170 °C asi 25 minut (špejlí zjistíme, zda je propečený střed). Hotový korpus necháme vychladnout.
Tvaroh rozmixujeme s kysanou smetanou a cukrem. Pak do 100 ml vody vsypeme želatinový ztužovač, rychle promícháme a vlijeme ke tvarohové směsi. Zamícháme. Ochutnáme, podle potřeby dosladíme a vše ještě jednou zamícháme a nalijeme na korpus.
Smetanu přivedeme téměř k varu, odstavíme a přidáme instantní kávu. V misce na vodní lázni rozpustíme ztužený tuk s nalámanou čokoládou a pak smícháme s kávovou šlehačkou. Odstavíme a po pěti minutách rozetřeme na tvarohový krém. Můžeme dozdobit.
Hotové řezy uložíme do chladna alespoň na čtyři hodiny.
Tip:
Místo smetany na vaření a vody můžeme použít polotučné mléko.
Korpus je také dobrý, když jej nejprve namažeme pikantní marmeládou - rybízovou nebo meruňkovou.
Zdroj: http://daniela.pise.cz/27-tvarohove-rezy-s-vuni-kavy.html