Kapustové lasagne se sýrovým bešamelem
Ingredience:
12 plátků lasagní (podle velikosti zapékací mísy, aby vznikly aspoň tři vrstvy těstovin)
400 g mletého masa (směs nebo jen hovězí)
asi 10 velkých kapustových listů (kapustu obyčejnou, ne kadeřavou)
1 velký rajský protlak nebo 1 konzerva pasírovaných rajčat
2 stroužky rozmačkaného česneku
300 ml vývaru (masový či zeleninový, event. voda)
sůl, oregano, tymián, pepř podle chuti, případně troška cukru
4 lžíce parmazánu
Bešamel:
5 dkg másla
3 lžíce hladké mouky
600 ml mléka
4 lžíce parmazánu
muškátový květ nebo oříšek, sůl, bazalka
Postup:
Příprava kapusty:
Kapustové listy omyjeme, vyřízneme tvrdý střed a na páře vaříme asi 10 minut.
Masovo-rajčatová směs:
Maso opečeme na oleji, když zbělá, přilijeme protlak (konzervovaná rajčata). Podlijeme, přidáme koření a česnek, osolíme, případně osladíme a provaříme asi 15 minut. Průběžně podléváme - mělo by nám vzniknout větší množství směsi, protože lasagne v pekáči nesmějí být suché.
Bešamel:
Máslo rozpustíme a přidáme mouku. Světlou jíšku zalijeme postupně mlékem, řádně rozmícháme a provaříme za stálého míchání asi 15 minut. Přidáme sůl, špetku muškátového květu (oříšku) a bazalku. Odstavíme a přisypeme ještě 3 - 4 lžíce strouhaného parmazánu.
Dno zapékací mísy lehce vytřeme olejem, položíme na ni první vrstvu kapusty, zalijeme několika lžícemi masovo-rajčatové směsi, pak plátky lasagní a trochou bešamelu. Pokračujeme další vrstvou - lasagne, masová směs, kapusta, bešamel. Ve třetí vrstvě postup opakujeme. Nakonec položíme poslední plátky lasagní, zalijeme je trochou masové směsi, poklademe posledními listy kapusty a ty ještě lehce potřeme směsí z rajčat a masa.
Pečeme v troubě při 160 °C asi 30 - 40 minut, ke konci posypeme parmazánem a troubu vypneme. Podáváme horké, výborné jsou se salátem z listové zeleniny.
Tip: místo kapusty můžete použít i na páře připravenou a pak nasekanou brokolici, stejně jako špenátové listy (ty ale použijeme syrové a až do druhé vrstvy).