Honzovy buchty jako od babičky
Deci teplého mléka, půl kostky kvasnic, lžíci cukru a lžíci hl. mouky míchám, až trochu napění a počkám, než směs nabyde. 500 g hl. mouky, 50 g cukru, 1 žloutek, trošku soli, citronovou kůru, 50 g rozpuštěného másla, deci až dvě vlažného mléka a vzešlé droždí smíchám a vypracuju těsto. Popráším ho moukou a nechám kynout. Až je těsto dvojnásobné, vyválím ho na přiměřeně silný plát (asi 1 cm), rozřežu na čtverce asi 5x5 cm, plním povidly nebo čím chcete a tvaruju buchty. No a teď to nejlepší..... pekáč, ve kterém chci buchty péct, dám na plotnu, nechám v něm rozpustit asi 50 g másla a buchty v něm ze všech stran pěkně vykoupu. Nechám je v másle spojem dolů ještě asi 15 minut vykynout a peču na 180 - 200 stupňů. Ještě horké buchty potřu 1:1 rumem s vlažnou vodou a trochou cukru.