Francouzská bublanina - Clafoutis ze sušených švestek

Ingredience:
Postup:
- 1 šálek smetany na vaření
- 1 šálek polohrubé mouky
- 3/4 šálku hnědého cukru
- 4 celá vejce
- pár kapek mandlové esence
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce čokoládového zdobení
- A dále:
- 20 ks vypeckovaných sušených švestek
- 150 ml kořeného vína (zde Kahor/Kagor)
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce másla
Ovoce naložíme alespoň na 12 hodin do vína.
Pak je i s vínem restujeme na pánvi nepřilnavým povrchem, dokud šťáva nezhoustne.
Poté přidáme cukr a máslo a ještě krátce restujeme, aby vznikl hustý krém. Ten pak necháme odkapat misky a uschováme na závěrečnou ozdobu.
Vejce ušleháme do pěny s cukrem a mandlovou esencí, přidáme mléko se skořicí a po troškách přisypáváme mouku. Nakonec přidáme čokoládové kousky.
Koláčovou formu vymažeme máslem a na dno rozložíme švestky.
Zalijeme těstem a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 40 minut. Prvních 20 minut troubu neotvíráme. A po vyjmutí z trouby pozor, abyste těstu nezpůsobili šok. Nedávejte je do chladna a pečicí mísu pokládejte opatrně, aby těsto nespadlo.
Podáváme nejlépe horké, ale i studené, moučník je výborný s crẻme fresh, zakysanou smetanou nebo šlehačkou.
Poznámka
Clafoutis je původně francouzský moučník. Někomu trochu připomíná bublaninu, ale i palačinku. Nejčastěji se vyrábí z čerstvých třešní, populární jsou ale i nektarinky, maliny, hroznové víno a další ovoce.
Doporučené recepty
