Domácí pudink s jablečným želé
Už jste vyzkoušeli připravit si domácí pudink ze žloutků, nebo stále kupujete sáčky? :-)
Ingredience:
Pudink:
200 ml smetany
200 ml plnotučného mléka
5 žloutků
80 g cukru
Želé:
2 oloupaná navinulá jablka
100 ml vody
100 g cukru
1 citron
plátková želatina (na každých 100 ml tekutiny 1,5 plátku)
Postup:
Žloutky, cukr, smetanu a mléko smícháme a pozvolna zahřejeme na 40°C. Pak směs vlijeme do čtyř nádobek vhodných k zapékání. V troubě pečeme při 95°C, dokud pudink neztuhne - trvá to asi půl hodinky.
Z cukru vytvoříme světlý karamel (cukr vsypeme na pánev, nemícháme, jen pánví občas zatřeseme a pozvolna zahříváme. Míchat začneme až ve chvíli, kdy se cukr rozpouští - a nemícháme příliš usilovně). Poté přidáme jablka, která nakrájíme na kostičky. K jablkům po chvíli přilijeme 100 ml vody a citronovou šťávu. Když se jablka uvaří, rozmixujeme je. Želé přelijeme do odměrky, abychom věděli, kolik použít želatiny.
Želatinu pak namočíme ve studené vodě a když změkne, vymačkáme ji. Pak ji necháme rozpustit v teplé jablečné směsi (v případě nutnosti směs prohřejeme). Promícháme a nalijeme na upečený pudink zchladlý.
Pudink necháme vychladnout (v lednici) do druhého dne.
Želé můžeme také nalít do nižší misky a po ztuhnutí podávat k pudinku nakrájené na kostičky.