Domácí lučina
Tento sýr si můžete namazat na chleba, ale také z něj vyrobit náplň do palačinek nebo krém do dortů. Pro sladké použití vynechejte sůl a bylinky. Není přesolený, jako ten kupovaný a jeho příprava je překvapivě jednoduchá.
Složitost receptu: jednoduchý, ale zdlouhavý
Suroviny
2 velké kelímky nízkotučného jogurtu, 1 velký kelímek zakysané smetany, sůl, pepř, bylinky, česnek
Cedník vyložím utěrkou nebo plátnem a postavím na mísu. Do utěrky vyklopím jogurty, smetanu, bylinky nebo česnek a promíchám. Míchat nemusíte v utěrce, můžete zvlášť v míse, ale já šetřím nádobí :). Směs přikryju a nechám stát v chladu přec noc. Už po půl hodince budete možná překvapení, kolik vody do mísy vyteče. Vytéká syrovátka, která dělá jogurt a smetanu řídkou - není škodlivá, ale my se jí chceme zbavit, aby směs zhoustla. Ráno hmotu vyklopím do misky, přidám sůl, pepř a promíchám. Sýr bude hutný, krémový a opravdu výborný, v lednici vydrží týden. Syrovátku můžete použít jako pleťovou vodu, přidat ji do koupele nebo potírat ekzémy, bodnutí hmyzem atd. Dá se také vypít, je to malý léčitel.
Hodnocení receptu:
Ohodnoťte i vy
Doporučené recepty
Vaše názory k článku (0)
Přidejte vlastní komentář