Čatní ze švestek s červený vínem

Výborná pikantní příloha například k sýrům, grilovaným masům nebo uzeninám.
Ingredience:
1,5 kg vypeckovaných omytých švestek
300 g třtinového cukru
10 ks utlučených hřebíčků
3 ks stroužku drceného česneku
2 ks nasekané chilli papričky
2 lžíce utlučených hořčičných semínek
2 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
1/2 hrnku červeného vinného octa
1/2 hrnku červeného vína
A dále: podle chuti sůl (asi 2 lžičky), zavařovací sklenice
Postup:
Švestky můžeme pokrájet na menší kousky a v kastrolu se silnějším dnem je smícháme s cukrem. Na středním ohni cukr s ovocem rozpustíme a přidáme ostatní suroviny.
Dusíme, dokud se švestky téměř nerozpadnou a směs nezhoustne - pokud je to nutné, můžeme občas podlít několika lžícemi vody. Na konci ochutnáme, podle potřeby ještě okyselíme, dosladíme nebo dosolíme.
Plníme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů. Necháme vychladnout a po týdnu podáváme nejdříve po týdnu k sýrům, grilovaným masům nebo uzeninám.
Doporučené recepty
