Zkoušeli jste dělenou stravu?
Dělená strava je poměrně oblíbenou formou stravování. Čas od času se vrací jako takový evergreen a má své zastánce i odpůrce. Předem musíme uvést, že vlastně nejde přímo o dietu, ale spíše o úpravu jídelníčku, která se dodržuje trvale. Vlastně se jedná o systém kombinování potravin mezi sebou. Některé se kombinovat mohou, jiné nikoli.
Základem jsou odlišnosti v trávení
Základ dělené stravy vyplývá už ze samotného jejího názvu, tedy potravin. Člení se do různých skupin. Nejužívanější dělení využívá celkem tří skupin, tedy bílkovin, sacharidů a neutrálních potravin. Proč právě takto? Bílkoviny i sacharidy, tyto dvě skupiny tráví lidské tělo trochu jinak. Logická úvaha říká, že když si tělo vytvoří ty nejlepší podmínky, aby dokázalo strávit bílkoviny, nebude dobře trávit sacharidy. Funguje to ale i naopak, jestliže máte optimální prostředí pro strávení sacharidů, tělo si za takových podmínek hůře poradí s bílkovinami. Z toho vyplývá, že může být docela výhodné stravu rozdělit.
Víte, že pro trávení bílkovin potřebujete nízké pH, tedy v podstatě kyselé prostředí? U sacharidů je to naopak, pro jejich optimální trávení potřebujete zásadité prostředí, tedy vyšší pH. Je tedy jasné, že když se tráví obojí dohromady, nedojde k úplnému strávení ani jedné složky.
Samotné sacharidy i samotné bílkoviny strávíte lépe
Pokud sníte například rýži s kuřecím masem, tak rýže potřebuje ke strávení zásadité prostředí, kuřecí maso naopak kyselejší prostředí. Proto nedojde k optimálnímu rozložení ani jedné složky. Když ale tyto dvě potraviny rozdělíte a dáte si například rizoto se zeleninou a později grilované kuřecí kousky se zeleninou, obojí strávíte mnohem efektivněji. Budete i lépe spalovat, což se promítne v hubnutí. Neutrální potraviny jsou přitom neutrálními proto, že je můžete kombinovat jak se sacharidy, tak i s bílkovinami. V praxi vypadá dělená strava většinou tak, že střídáte sacharidové dny s bílkovinnými.
Věděli jste, že autorem tohoto životního stylu je americký lékař Howard Hay? Ten metodu vytvořil, aby pomohla při onemocnění ledvin, aby tělo zvlášť zpracovávalo bílkoviny. Nikdy a nikde se ale v žádné lékařské studii neprokázalo, že by tento způsob stravování skutečně měl vliv na ledviny.
Můžete sníst tolik, co předtím
Matadorkou dělené stravy je u nás herečka Lenka Kořínková. O propagaci tohoto životního stylu se postarala hned několika svými knihami. V čem podle ní spočívají výhody děleného stravování? Jednoznačně v tom, že v podstatě se nemusíte nijak omezovat v jídle, pokud jde o jeho množství. Nikdo po vás nechce, abyste neustále počítali kalorie, a tím se stravování zjednodušuje. Nepotřebujete si ani hlídat čas, je ale dobré, aby pauzy mezi jednotlivými jídly nebyly delší než 3 hodiny.
Dělení podle známé herečky i dělení klasické
Zmiňovali jsme se o tom, že základní dělení je do tří kategorií, tedy na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny. Lenka Kořínková používá kategorii kytičkovou (sacharidové potraviny), zvířátkovou (maso, tedy bílkoviny), ovoce, zelenina a neutrální potraviny (sem spadá čaj, koření, dochucovadla, minerálky atd.). Klasické třískupinové dělení přitom sladké ovoce a také zeleninu s obsahem sacharidů zahrnuje do sacharidové skupiny. Patří sem také pivo. Do bílkovinné skupiny se pak řadí také exotické a kyselé ovoce (citrusy, kyselé hrušky a jablka, třešně, broskve) a víno, především suché. Neutrální potraviny pak tvoří mléčné výrobky a sýry, které mají více než 50 % tuku, dále většinu zeleniny (takovou, která má minimum sacharidů) a také uzené maso. Dále jsou neutrální ořechy, bylinkové čaje a houby.
Jakých kombinací byste se měli vyvarovat? Samozřejmě nekombinovat sacharidy s bílkovinami a také zapomenout i na kombinaci ovoce a zeleniny dohromady. Prostě k sacharidům i k bílkovinám je možné přidat ovoce i zeleninu, ale vždy zvlášť, nikdy ne obojí dohromady.
Tipy pro vás v jídelníčku:
Pro sacharidový den k snídani ovesné vločky, třeba s medem,
na oběd salát z celozrnných těstovin doplněný zeleninou,
k večeři potom celozrnný chléb a sýr a rovněž zelenina.
Bílkovinný den můžete začít dietní šunkou a vajíčky natvrdo,
pokračovat v poledne přírodním krůtím plátkem se zeleninou
a večer zakončit třeba tuňákem se zeleninou.
Je k dispozici spousta receptů, takže můžete vařit spoustu jídel, pestrost jídelníčku nijak neutrpí. Nesmíte zapomínat ani na pitný režim, i během děleného stravování byste měli vypít alespoň 2,5 litru vody denně.
Pozor na pokusy s dělenou stravou u nemocných lidí. Platí, že dělenou stravu by neměli zkoušet lidé, kteří trpí nemocemi souvisejícími s látkovou výměnou, tedy především cukrovkou. To totiž musí mít v oblasti sacharidů speciální režim.
Můžete zhubnout, i když jíte stejné množství
Chcete-li si dělenou stravu vyzkoušet, protože byste rádi změnili trochu životní styl a vyčistili si trávicí systém, můžete to udělat. Podmínkou by ovšem mělo být, že netrpíte žádnou závažnou chorobou. Pomoci vám to může třeba v případě, že trpíte překyselováním žaludku nebo trávicími obtížemi (zácpa). Můžete například zhubnout, a to navzdory tomu, že sníte stejné množství jídla jako předtím. Efekt, který směřuje k hubnutí, tkví podle názoru výživových poradců hlavně v tom, že si lidé, kteří tento životní styl dodržují, většinou odpustí různé zobání mezi jídlem. Uvědomí si totiž, že když dnes mají bílkovinný den, sacharidové mlsání prostě nemohou a funguje to samozřejmě i v opačném případě. Pokud se ovšem budete chtít z dělené stravy vrátit zpátky ke klasickému stravování, hrozí vám jojo efekt.