Tapioca - využití, prospěšnost pro organismus, původ
Tapioca je škrob získaný z kořene Manioku. Maniok je jednou z šesti výživově nejdůležitějších rostlin na planetě. Rostlina původem z Jižní Ameriky, Afriky a Indie, je keř vysoký asi metr se silnými hlíznatými kořeny, které se používají podobně jako u nás brambory. Tapioca se dělí na dvě odrůdy, hořkou a sladkou. Obě jsou jedlé a představují hlavní složku stravy pro více než 500 milionů lidí! Škrob má velmi široké využití v potravinářském, kosmetickém a lékařském průmyslu. Používá se také jako krmivo pro zvířata, škrob na prádlo a v neposlední řadě k výrobě pálenek a piva.
Tapioca obsahuje vápník, fosfor, draslík, hořčík, zinek, železo, kyselinu listovou a vitamín B. Je přirozeným zdrojem omega - 3 a omega - 6 mastných kyselin. Neobsahuje lepek, má nízký obsah cholesterolu a působí příznivě při potížích s trávením.
U nás je k dostání tapiocový škrob - prášek a tapiocové perly - kuličky, většinou v bio kvalitě. Škrobem můžeme zahušťovat omáčky, polévky a jiné. Používat ho lze i do dortových polev k zahuštění, k výrobě bezlepkového pečiva a placek. Z perel se vaří puding, používá se místo rýže, jako zavářka do polévek. Tapioca je uvařená velmi rychle a nemá žádnou chuť, to znamená, že neovlivní chuť jídla. Pokrmy z tapioky jsou poměrně kalorické, obsahují více sacharidů, ale zasytí na delší dobu a nezatěžují naše trávení, právě naopak. Tapioca je velmi oblíbená u veganů a vegetariánů.
Tapioca je malý, u nás možná ještě málo známý zázrak. Čtěte o ní, vařte ji, objevujte její všestranné využití a nebojte se zkoušet nové chutě.