Stevie na akné i proti pálení žáhy
Už jste také slyšeli o zázraku jménem stévie? Jedná se o rostlinu, která údajně sladí 200 až 300krát více než cukr a přitom nemá žádné kalorie! Ale jaká je realita? Je skutečně tato na první pohled nenápadná rostlinka pocházející z Jižní Ameriky tak úžasná, jak se tvrdí?
Přírodní sladidlo
Stévie neboli Stevia rebaudiana je bíle kvetoucí rostlina, která se vyskytuje zejména v tropických částech Jižní Ameriky. Její původní domovinou je Paraguay. Stévie však není jen obyčejné přírodní sladidlo. Dokáže toho mnohem více! Za zmínku jistě stojí její nezanedbatelný vliv na naše zdraví.
Díky svým vlastnostem a složení pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, je tak doporučována i diabetikům.
Na rozdíl od rafinovaného cukru nám zároveň pomáhá udržovat si svou váhu. Neobsahuje téměř žádné kalorie, takže je vhodná i při nejrůznějších redukčních dietách.
Na akné i proti pálení žáhy
Ačkoliv stévii zná každý povětšinou jako sladidlo, pozitivní účinky lze při jejím používání sledovat i jinde. Trápí-li vás akné, nebojte se vyzkoušet právě stévii!
Indiáni stévii používali jako léčivou rostlinu k hojení zranění, na dezinfekci úst, či jako prevenci proti vzniku zubního kazu. Stévie také pomáhá při pálení žáhy.
Pozor však na kvalitu stévie! Stévii si pořizujte vždy v její nejčistší podobě – nejlépe jako živou rostlinku či sušené nebo drcené listy rostliny. Pokud ji nemáte kde pěstovat, dejte si pozor na výběr produktů. Některé jsou plné chemie a tyto vám opravdu k lepšímu zdravotnímu stavu nepomohou!
Stévie v kuchyni
Tuto sladkou trávu je možné běžně používat v kuchyni při přípravě nejrůznějších jídel.
Jablkové řezy s ořechy a stévií
Ingredience: |
Příprava:
Nejprve si připravte všechny suroviny. Dejte do mixéru Vitamix jablka, ořechy, brusinky a rozinky. Spusťte mixér a vše rozmělněte. Poté přidejte 4 žloutky a sníh vyšlehaný ze čtyř bílků. Připravené těsto rozprostřete na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Pečte v předehřáté troubě na 150–160 °C tak dlouho, dokud řez nechytne zlatavou barvu. Hotový koláč ozdobte rozehřátou hořkou čokoládou. Případně můžete ještě posypat kokosem, burizonky či jiným zdobením.