Recept na domácí medovinu
Na výrobu domácí medoviny neexistuje zaručený postup. Každý včelař ji dělá trochu jinak a postupným experimentováním a testováním si vytváří vlastní, doslova „vymazlený“ recept, jehož přesné přísady a poměry uchovává v tajnosti.
Základem je med, voda, živná sůl a kvasinky. Správný poměr medu a vody je velmi důležitý. Medu nesmí být moc ani málo. Jeho množství totiž ovlivňuje rychlost kvašení a chuť hotové medoviny. Více medu znamená pomalejší kvašení a sladší medovinu, méně medu urychlí kvašení a medovina bude „sušší“.
Při volbě množství medu nesmíte také zapomenout na to, že med má silné baktericidní účinky, které by ve větší koncentraci zahubily přidané kvasinky nutné pro zahájení kvašení.
Nejprve si vyrobíme medovou vodu
Připravenou směs vody a medu je nutné převařit, abychom dosáhli vyloučení bílkovin, které by jinak díky kvašení nepříjemně ovlivnily výslednou chuť medoviny. Jakmile se medová voda začne vařit, na hladinu se začnou vylučovat bílkoviny v podobě pěny. Pěnu sběračkou odebírejte a dávejte do misky. Později ji můžete zužitkovat na přípravu lívanců, palačinek nebo medového koktejlu.
Za necelou hodinu,až odeberete všechnu pěnu a nová už se nevytváří, máte hotovo. Medový základ je nutné ještě dolít převařenou vodou, abyste nahradili vodu vypařenou varem, a do vychladlé medové vody se přidá připravený zákvas (viz níže). Teď už jen zbývá čekat na to, až kvasinky odvedou svou práci.
Pro výrobu medoviny určitě doporučujeme zakoupit přímo medovinové kvasinky, které jsou vyšlechtěné na to, aby přežily a fungovaly v medové vodě. Při přípravě zákvasu se pak řiďte pokyny a návodem na balení kvasinek. Pokud je základ na medovinu ve správné teplotě a použili jste i vhodný poměr medu a vody, během následujících dní nastane u připraveného roztoku kvašení, tedy proces, kdy kvasinky štěpí cukry a vylučují plyny, kyseliny a alkohol. Aby kvašení probíhalo správně a tvořil se alkohol, je nutné zabránit přístupu vzduchu. Ideální nádobou na kvašení je demižon. Je však nutné opatřit jej kvasnou zátkou, která zabrání přístupu vzduchu, ale umožní průchod vznikajících plynů ven.
Můžeme pokračovat výrobou domácí medoviny
A co tedy budete k výrobě domácí medoviny z medu ve sklenici potřebovat?
Potřebujeme:
5 kg medu
10 l vody
Medovinové kvasinky
Živnou sůl
Demižon s kvasnou zátkou
Postup:
Připravíme si litr studené vody do plastové láhve. Dále v hrnku důkladně rozmícháme 4 lžíce medu v horké převařené vodě. Již mírně odstátou, ale stále horkou směs o teplotě cca 50 °C nalijeme do připravené plastové nádoby se studenou vodou. Láhev uzavřeme víčkem a řádně promísíme. Výsledná teplota by se měla pohybovat ideálně okolo 30 °C. Ihned přidáme kvasinky a špetku živné soli a celý obsah znovu řádně protřepeme. Plastovou láhev umístíme do místnosti s teplotou okolo 25 °C. Víčko na ni pouze položíme a nádoba nesmí být na přímém slunci.
Za tři až pět dní se roztok zakalí, na hladině se utvoří pěna a z roztoku se uvolňují bublinky oxidu uhličitého. Takto připravený zákvas vlijeme do svařené již vychladlé medové vody o teplotě 25 °C, kterou jsme připravili dle výše uvedeného a nalili ji do demižonu. Demižon nesmí být naplněn až po okraj, jedna pětina by měla zůstat prázdná. Přidáme živnou sůl v poměru 0,3 g na litr roztoku a můžeme přidat i různé koření jako skořici, hřebíček, koriandr nebo badyán. Velmi příjemně chuť medoviny podtrhne i citron nebo limetka. Stačí jeden plod rozkrájený na kolečka na 10 litrů roztoku. Demižon přiklopíme kvasnou zátkou a ponecháme jej v místnosti okolo 25 °C.
První bouřlivé kvašení probíhá tři až šest týdnů. Pokud se v nálevu přestanou objevovat bublinky, doporučujeme vyčkat ještě dva až tři dny a medovinu poprvé stočit. Stočíme ji pomocí gumové hadičky do čistého demižonu, tak abychom nenasáli i na dně usazené kvasinky. Nádobu opět uzavřeme kvasnou zátkou a celou směs necháme dokvasit v temné místnosti okolo 10–15 °C.
Po dokvašení medovinu opět stejným způsobem stočíme, a pokud stále kvasí, necháme ji „dojít“ ještě několik týdnů opět přiklopenou kvasnou zátkou a poté ji ještě jednou stočíme. Dokvašenou medovinu je ještě vhodné nechat zrát v temnu a chladu několik měsíců v uzavřené nádobě naplněné až po okraj. Medovina se vyčeří a kal se usadí na dně nádoby.
Využití medu z pláství
Z dostupných a vyzkoušených receptů (viz výše) je správný poměr medu a vody jasný, problém nastává ve chvíli, kdy medovinu vyrábíte z medu, který zůstává na plástvích i po jejich vytočení v medometu. Plástve se zbytkovým medem jednoduše vložíte do vody a necháte odmočit. Tím získáte medovou vodu, kterou můžete na výrobu medoviny využít. Jak ale zjistíte, zda má medová voda vhodnou koncentraci pro fungování a přežití kvasinek? K tomu vám dopomůže banální, ale ověřený trik. Do vychladlé povařené medové vody vložte čerstvé slepičí vejce. Pokud vejce klesá dolů, je roztok řídký a je nutné přidat med. Pokud vykoukne nad hladinu necelá polovina vejce, je medu moc a je nutné dolít převařenou vodu. Cokoli mezitím by mělo být v pořádku.