Proč je dobré pít kakao?
Kdo by neznal kakao? Zvláště oblíbené je horké kakao, které přijde vhod především v chladnějším období, kdy nás dokonale zahřeje a potěší naše chuťové pohárky. A z čeho kakao vzniká? Kakao je jedním z produktů, které se vyrábí z kakaových bobů.
Co jsou kakaové boby?
Kakaové boby jsou semena kakaovníku pravého. Tento stále zelený strom má plody tvaru bobule a délky okolo 30 cm. V jednom takovém plodovém lusku je asi 50 kakaových bobů. Jeden kakaovník dokáže za rok vyplodit až 1000 kakaových bobů, z nichž se dá vyrobit přibližně 1 kg čokolády.
Proč pít kakao?
Kakao je oblíbená přísada do vaření, pečení i pro přípravu nápojů, která není jen chutná, ale má taktéž pozitivní vliv na naše zdraví. Kakao při léčení užívali již staří Mayové a Aztékové. Kakao má příznivý vliv na psychiku
člověka, zlepšuje náladu a snižuje depresivní stavy. Obsahuje totiž látky, které svým působením dokážou vyplavit v mozku hormon dobré nálady – serotonin.
Zdraví prospěšné složení
Kakao kromě jiného obsahuje hořčík, železo, chrom, zinek a také vitamín C. Hořčík, který je pro organismus zvláště důležitý, ovlivňuje téměř všechny procesy v těle člověka, pomáhá zlepšovat činnost střev i žlučníku, reguluje nervový systém, přispívá k tvorbě estrogenu a aktivuje enzymy.
Kakao rovněž obsahuje značné množství antioxidantů, a to až dvakrát více než červené víno. Kakao mimo jiné pozitivně působí na snížení krevního tlaku a vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Díky obsahu theobrominu pomáhá kakao i našim cévám, které rozšiřuje a zlepšuje tak průtok krve.
Další účinky kakaa:
- působí močopudně a zmírňuje otoky
- při astmatu a kašli pomáhá rozšířit průdušky, čímž usnadňuje dýchání
-
má protizánětlivé účinky
Jak kakao konzumovat?
Kakaové boby se prodávají loupané, neloupané nebo v drcené podobě. Dají se rovněž konzumovat syrové.
Mezi další formy, ve kterých se dá kakao zakoupit, patří kakaové máslo, kakaový prášek či kakaová hmota, která je považována za nejzdravější. Vyrábí se pomletím pražených kakaových bobů. Můžete ji konzumovat jako čokoládu nebo ji použít jako přísadu při pečení.
Co se týče kvality kakaového prášku, vybírejte jej podle obsahu kakaového másla. Kakaový prášek by měl minimálně obsahovat 20 % kakaového másla. Nižší množství je možné pouze u produktů se sníženým obsahem tuku.
Recepty na kakaová smoothies
Suroviny:
1 banán
3 lžíce ovesných vloček
1 lžíce slunečnicových semínek
1 vrchovatá lžíce kakaa
kokosové mléko dle chuti a požadované hustoty
Kokos na ozdobu
Postup:
Všechny ingredience vhodíme do mixéru a rozmixujeme na jemný a hladký krém. Smoothie můžeme nahoře posypat kokosem. Nejlépe chutná vychlazené.
Kakaové smoothie doplněné kokosovým olejem
Suroviny:
1/2 banánu
1 lžíce kakaa
2 dcl kokosového oleje
1 lžíce sirupu z agáve nebo javorového sirupu
Skořice na ozdobu
Postup:
Všechny ingredience vhodíme do mixéru a rozmixujeme na jemný a hladký koktejl. Ozdobíme skořicí. Podávat můžeme ihned.
Recept na kakaovo pomerančové cookies
Suroviny:
110 g rozmixovaných ovesných vloček
25 g celých jemných vloček
80 g polohrubé mouky
1 mrkev
3 čajové lžičky kakaa
2 polévkové lžíce pomerančové kůry
1 vajíčko
150 ml mléka (pokud máte pomerančovou šťávu, můžete jí nahradit část mléka)
Sladidlo (med/ stevie/ flav drops)
Na ozdobu: 50g vysokoprocentní čokolády + trošku mléka, kokos
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°. Všechny ingredience smícháme dohromady a lžící tvoříme hromádky na plech, které jemně rozmáčkneme. Pečeme 20 minut.
Čokoládu společně s troškou mléka roztopíme v mikrovlnce, pořádně promícháme a hotové cookiesky v ní namáčíme a poté obtiskneme do misky s kokosem.