Potraviny, které vám pomohou od pálení žáhy
Pokud vás pálí žáha jen občas a nevrací se opakovaně, není potřeba to více řešit. Opakované pálení žáhy může být ovšem příznakem onemocnění, proto je určitě nepodceňujte a dojděte si k lékaři.
Pálení žáhy neboli pyróza je způsobeno vrácením žaludečních šťáv do jícnu. Kyselé žaludeční šťávy podráždí sliznici jícnu a my zažíváme ten nepříjemný pocit pálení žáhy. Źáha vás může pálit z nějaké konkrétní potraviny, ale také když se přejíte (kdo by odolal lákadlům na vánoční tabuli, dobrotám na svatební hostině apod.)
Jako první pomoc při akutním pálení žáhy můžete sáhnout po lécích nebo vyzkoušet následující potraviny, které vám od tohoto problému rychle pomohou.
Žvýkejte
První pomocí může být obyčejná žvýkačka. Žvýkáním se uvolňují sliny, které jsou alkalické, což vede k neutralizaci žaludečních kyselin.
Oslaďte si život - medem
Dalším účinným pomocníkem je med, který nám pomáhá hned několikrát. Utváří ochranný film v jícnu, zklidňuje bolest a pomáhá regeneraci sliznice. Med můžete přidat místo cukru do kávy či čaje nebo jednoduše rozmíchejte lžičku medu v hrnku teplé vody a vypijte.
Vyzkoušejte horčici
I hořčice nám může pomoci při akutních potížích s pálením žáhy. Lžičku hořčice rozmíchejte ve sklenici vody a vypijte. I když to není nejchutnější, pálení žáhy velice rychle ustoupí.
Jablečný ocet
Jablečný ocet pomáhá urychlit trávení. Jakmile přejde potrava ze žaludku do střev, sníží se množství žaludeční kyseliny a pálení žáhy odezní. Jablečný ocet navíc potlačuje bolest při pálení žáhy.
Tip: Víte, že jablečný ocet si můžete snadno vyrobit i doma? Existuje k tomu chytrý přístroj - fermentor Kuvings. Díky tomuto fermentoru si doma připravíte nejen ocet, ale také sirup, domácí sýry a jogurty, či kvašenou zeleninu.
Ovoce, zázvor i česnek
Potravin, které pomáhají urychlit trávení, je mnohem více – například česnek, zázvor či aloe vera. Také ovoce a ovocné šťávy pomáhají ulevit od potíží s pálením žáhy. Konzumujte především kiwi, banány, vodní meloun nebo meruňky.
Skořice
Skořice není jen příjemné aromatické koření, ale také zmírňuje příznaky pálení žáhy. Lžičku skořice smíchejte se sklenicí vody a povařte 10 minut, přidejte lžičku medu a pijte 2–3krát denně.
Věděli jste, že problém s pálením žáhy trápí až desetinu dospělé populace a téměř polovinu těhotných žen?
Brambory
Bolest z pálení žáhy dokážou zmírnit také brambory, které obsahují vyšší množství draslíku, což pomáhá silnější kontrakci svalů dolního jícnového svěrače.
Pokud pravidelně trpíte na pálení žáhy, měli byste přemýšlet o změně stravovacích návyků a upravit životní styl.