Pomůže nám bezlepková dieta ke štíhlé linii?
Trápí vás bolesti břicha, plynatost, průjmy a další potíže spojené s trávením? Jednou z neodhalených příčin může být snížená tolerance k lepku, směsi dvou bílkovin, kterou najdete v obilninách.
Prudké reakce lidského těla
Alergie na lepek způsobuje velmi prudkou imunitní reakci lidského těla. Ta nastává obvykle nejpozději hodiny od požití potraviny, která je pro člověka alergenem. Potravinové alergie obecně mohou způsobit například kopřivku a kožní vyrážku, otok jazyka, křeče a bolesti břicha. Vyloučení alergenu z jídelníčku je pro postiženého otázkou přežití. Alergie ale může někdy dokonce i ve vyšším věku zmizet.
Nemoc, která ničí tenké střevo
Celiakie, autoimunitní nesnášenlivost lepku má nástup pomalejší než prudké alergie. Potíže většinou přicházejí v hodinách až dnech po požití potraviny kontaminované lepkem. Jde o celoživotní problém. Pokud postižení jí lepek přes svoji nemoc, dochází k tomu, že imunitní systém poškozuje tenké střevo. Může to vést k dalším zdravotním komplikacím.
Víte, že lidí trpících intolerancí k lepku může být u nás podle názoru výživových poradců až čtvrt milionu? Mnozí z nich o tom ale nevědí. Potýkají se s různými druhy trávicích obtíží, ale jejich příčinu dosud nezjistili. Celiaků je více než 100 tisíc.
Příčiny chronických trávicích potíží
Intolerance totiž imunitní reakci nezpůsobí a mohou zůstat neodhalené klidně i celá léta. Stávají se „jenom“ příčinou chronických problémů, jako jsou trávicí potíže. Můžete trpět průjmy, zácpou, plynatostí, pocity plnosti břicha, bolestmi, křečemi. Spektrum problémů je opravdu široké. Stojí za nimi nedostatek enzymu, který danou potravinu štěpí. Právě proto ji tělo nedokáže strávit a brání se zažívacími potížemi.
Kde najdete lepek?
- ve čtyřech základních a nejdostupnějších obilovinách: v pšenici, žitu, ovsu, ječmenu
- ve veškerých produktech, které se z těchto obilovin vyrábí, tedy v pečivu, chlebu, dortech, sladkých zákuscích, sušenkách, čokoládě
Tip pro vás:
Pokud máte podezření, že vám lepek dělá problémy, můžete si před návštěvou lékaře vyzkoušet i domácí test na potravinové alergie. Dá se sehnat v lékárně nebo koupit na internetu. Jeho princip spočívá v tom, že se bodnete do prstu a kapku své krve promícháte s roztokem, který se nanáší na speciální destičku. Na ní jsou naneseny proteiny z různých potravin – i lepek. S pomocí návodu potom zjistíte výsledek.
Jak odbourat břicho plné mouky
Bezlepkové stravování může pomoci ke snížení hmotnosti. Většina potravin, která lepek obsahuje, ho bere právě z mouky. Jedná se o pečivo, těstoviny, zákusky a sušenky, ale i uzeniny. Pokud je vynecháte nebo nahradíte zdravější alternativou, snížíte svůj kalorický příjem. Tím logicky poklesne i ručička váhy. Lepek se ukládá především v tuku na břiše. Proto se dokonce někdy mluví o moučném břichu.
Víte, že odborníci už dnes ve svých studiích uvažují o tom, že na poruchách spojených s nesnášenlivostí vůči lepku má pravděpodobně svůj podíl i stále se zdokonalující šlechtění obilovin? Ty totiž postupně ztrácejí vlastnosti, které měly kdysi.
Narazíte na něj i v kečupu
Bezlepková dieta znamená vyvarovat se všech potravin, které lepek obsahují. Hodně se v této dietě sází na bílkoviny získávané z mléčných výrobků. Při této dietě je třeba velmi pečlivě studovat složení potravin v obchodech, tedy jejich etikety. Myslet si totiž, že pouhým vynecháním pečiva, sušenek a dalších potravin tohoto typu z vašeho jídelníčku lepek úplně zmizí, je hrubou chybou. Stopové množství lepku totiž můžete najít i tam, kde byste to vůbec nečekali, třeba v kečupu.
Tip pro vás:
Nejde jenom o to nahradit pečivo obsahující lepek tím bezlepkovým. Tělu totiž často může chybět vláknina. Mnohem lepší je naučit se péct a vařit s použitím obilnin, které lepek neobsahují, ale přitom je v nich dostatek vlákniny. Například péct z jahelné nebo pohankové mouky.
Povolené potraviny při bezlepkové dietě
- mléčné výrobky, tedy tvrdé sýry, tvaroh, jogurty, acidofilní mléka
- libové maso
- šunka s vysokým obsahem masa
- vejce
- ovoce
- zelenina
- brambory
- rýže
- jáhly
- pohanka
- luštěniny
Zakázané potraviny
- veškeré výrobky z klasické mouky, tedy nejenom pečivo, ale třeba i těstoviny nebo knedlíky, sladké koláče atd.
- vločky, kroupy, krupice
- sójová a další rostlinná masa
- sladkosti včetně zmrzliny
- uzeniny kromě těch s vysokým podílem masa a bez mouky
Rizika při stravování bez lepku
Je třeba brát v úvahu, že se lepek může v některých potravinách vyskytovat skrytě. Zrádná jsou v tomto směru zejména různá dochucovadla jako sójová omáčka, salátové dresinky, hořčice, tatarské omáčky. Stejně tak velká část konzervovaných výrobků. Jde ale i o nápoje. Pivo nebo i různé tvrdé alkoholy v sobě také mohou mít lepek.
Pozor na:
Vyšší glykemický index některých potravin konzumovaných při bezlepkové dietě. Jinak se kila shozená díky vynechání moučných výrobků vrátí zpátky. Také je třeba zajistit, aby tělo mělo dostatek vlákniny, vitamínů (hlavně skupin B) a minerálů.
Kdy má dieta smysl?
Má tedy smysl dodržovat bezlepkovou dietu, pokud chcete zhubnout? Odborníci říkají, že jedině v případě, že trpíte celiakií, alergií na lepek nebo intolerancí k němu. Jestliže jste ale v tomto ohledu zdraví, je lepší snižovat hmotnost pomocí pestré racionální stravy. Lidské tělo totiž potřebuje ke svému fungování všestranné spektrum potraviny. Nebezpečí bezlepkové diety totiž tkví v tom, že řada bezlepkových výrobků, jako kukuřičné lupínky nebo třeba pufované chleby, obsahuje hodně jednoduchých sacharidů a nedokáže zasytit na dlouhou dobu. Proto může bezlepková strava způsobit naopak nabírání kilogramů. Je třeba při ní hlídat kalorický příjem a výdej.