Pohanka nepatří mezi obiloviny
Ačkoli je pohanka často řazena mezi obiloviny, není tomu tak. Je to jednoroční dvouděložná rostlina patřící do čeledi rdesnovitých a je příbuzná např. šťovíku či rebarboře.
Popis pohanky
Původ této rostliny sahá až do daleké Asie (konkrétně střední a severní), kde sloužila jako plodina pro člověka a pícnina pro zvířata, které lidé tehdy chovali. Lidé konzumují jen její část, a tou je plod (jednosemenná trojboká nažka). Slupka semene se může odstranit buď termicky, kdy dojde ke znehodnocení většiny živin (kroupy pak mají hnědou barvu), anebo mechanicky, kdy se zachovají všechny živiny a barva krup zůstane světlejší. I slupky, ačkoli by se neměly konzumovat, se dají využít, a to jako např. výplň do polštářů nebo si z nich můžete uvařit čaj. Kromě toho, že je pohanka velmi důležitá pro zdraví našeho organismu, je zároveň i cenově dostupná a může si ji dovolit opravdu každý (kdysi patřila mezi oblíbené jídlo chudší vrstvy Slovanů).
Proč je pohanka výživná?
Spousta lidí určitě ví, že pohanka obsahuje velké množství minerálů (jako např. draslík, selen, hořčík, mangan, fosfor, měď, železo a zinek, mezi tyto minerály ale nepatří sodík), vitamínů (B1, B2, B6, vitamín P a vitamín E) a vlákniny.
Díky obsahu těchto tělu prospěšných látek podporuje imunitu, posiluje stěny a pružnost krevních vlásečnic a snižuje pravděpodobnost vzniku srdeční chorob.
Jednou z nejdůležitějších látek, které pohanka obsahuje, jsou nepochybně sacharidy. Ty jsou v pohance obsaženy v podobě lehce stravitelného škrobu neboli pomalého cukru.
Pohanka dále obsahuje také vysoký podíl proteinu, kyselinu linolovou a linolenovou a vícenenasycené mastné kyseliny, které snižují cholesterol.
Další výhodou pohanky je to, že neobsahuje lepek, takže je vhodná i pro alergiky.
Úprava pohanky pro konzumaci
Pohanku nemusíte tepelně upravovat (bez tepelné úpravy v ní zůstanou všechny živiny), stačí ji konzumovat namáčenou (namočíte předem vyloupanou pohanku přes noc do vody) nebo naklíčenou (klíčit ji můžete nechat např. na vlhkém ubrousku).
Pokud necháte pohanku klíčit, pamatujte si, že ji předem musíte namočit do vody (ale jen na 15 minut, aby semínka nezeslizovatěla). Necháte ji klíčit jen do délky cca půl centimetru, a pak ji můžete použít třeba do salátů, pomazánek atd.