Ořechy a jejich vliv na naše zdraví
Máte rádi ořechy? Mandle, vlašské ořechy, para ořechy a mnoho dalších druhů... Někteří z nás se jim vyhýbají ve snaze udržet si štíhlou linii. Pokud však konzumujeme ořechy s mírou, dodáváme tělu nejen prospěšné tuky, ale i řadu důležitých vitamínů a minerálních látek, které nám s hubnutím mohou naopak pomoci. Vliv ořechů na naše zdraví zkrátka nelze popřít. Ořechy by obecně měly být součástí naší stravy. Jsou zdrojem důležitých omega mastných kyselin, minerálních látek, vitamínů a mnoha dalších cenných živin.
Zajímá vás, jaké druhy ořechů bychom měli jíst či jaké konkrétní účinky mají na naše zdraví?
Vlašské ořechy
Tento druh ořechů patří k vůbec nejstarším konzumovaným potravinám. A není divu, že se drží v oblibě už tolik let. Nejenže jsou chutné a hodí se do mnoha jídel včetně pomazánek a moučníků, ale velice prospívají i našemu organismu. Vlašské ořechy obsahují ze všech druhů ořechů nejvíce antioxidantů, které chrání tělo před poškozením buněk, vznikem srdečních onemocnění a zároveň brání předčasnému stárnutí. Dokonce zlepšují náladu a zmírňují příznaky premenstruačního syndromu.
Mandle
Dalším velmi oblíbeným druhem jsou mandle, které pro změnu obsahují nejvíce vlákniny ze všech ořechů. Mandle navíc snižují špatný cholesterol, chrání tělo před cévními onemocněními a minimalizují riziko infarktu. Díky obsahu riboflavinu a L-carnitinu posilují aktivitu mozku.
Mandle obsahují nejen zdravé tuky, ale díky vyššímu obsahu vlákniny nám vydrží pocit sytosti delší dobu. Mohou nám tak pomoci i s hubnutím. V neposlední řadě mandle zvyšují množství zdraví prospěšných bakterií ve střevech a tím posilují imunitu organismu.
Tip: udělejte si vynikající domácí ořechové máslo či mléko v přístroji NutraMilk
Kešu ořechy
Kešu oříšky jednoduše poznáme podle jejich charakteristického ledvinkového tvaru a bílého, až lehce béžového zbarvení. Možná vás to překvapí, ale dříve se kešu oříškům přezdívalo brazilské ořechy, a to z důvodu, že původně pochází z oblasti Amazonie. Kešu ořechy rostou na stromech.
Kešu oříšky obsahují oproti jiným ořechům podstatně méně tuku, a tedy i kalorií, díky čemuž jsou vhodné i během redukčních diet. Navíc většina tuku, který obsahují, představují nenasycené mastné kyseliny, přičemž více než polovinu tvoří pro srdce prospěšné mononenasycené tuky. Tyto tuky dle výzkumů výrazně snižují riziko vzniku infarktu a nemocí kardiovaskulárního systému. Díky svému složení výrazně snižují hladinu špatného neboli LDL cholesterolu v krvi.
Pozor, přestože kešu oříšky obsahují méně kalorií, jsou zdrojem většího množství sacharidů, což je poznat i dle jejich sladké chuti. Proto je důležité, aby si jejich konzumaci ohlídali především diabetici.
Vzhledem k obsahu niacinu a tryptofanu pomáhají obdobně jako vlašské ořechy zlepšit náladu. Pomáhají i s nervozitou a depresemi, neboť posilují nervovou soustavu. V případě, že se cítíte bez energie, kešu oříšky zaženou pocit únavy a vyčerpanosti.
Věděli jste, že kešu oříšky mají příznivý vliv i na naši kůži a oči? Mohou za to především karotenoidy, které jsou v kešu oříšcích obsaženy. Díky obsahu kyseliny ankardové ničí kešu ořechy gram-pozitivní bakterie, které mohou za vznik zubního kazu či akné.
Kešu oříšky jsou známé především coby zdroj velkého množství hořčíku. Dále prostřednictvím kešu oříšků organismus získává fosfor, vápník, měď, draslík, selen či železo. Kromě toho jsou však zdrojem bílkovin a vlákniny. Pokud jde o vitamíny, nesmíme zapomenout především na vitamíny B1 a B2.
Účinky kešu oříšků ocení i ženy, které mají problémy s bolestivou menstruací. Kešu ořechy by měly být rovněž součástí jídelníčku osob, které trpí anginou pectoris.
Další účinky kešu oříšků:
- regenerují organismus
- pomáhají při anémii
- podporují tvorbu spermií
- snižují krevní tlak
- pomáhají při zácpě a trávicích potížích
TIP pro vás: Kešu oříšky jsou samozřejmě nejzdravější ve své přirozené podobě, a tedy neslané a nepražené. Výborně se však hodí i k přípravě netradičních omáček k masu.
Recep na omáčku z kešu oříšků
Suroviny:
3/4 hrnku kešu oříšků*
1 hrnek vody
2 lžíce lahůdkového droždí
2 lžičky sušené bazalky
2 stroužky česneku
1-2 lžičky soli
* Kešu oříšky je možné před úpravou nechat několik hodin nabobtnat ve vlažné vodě.
Postup:
Všechny suroviny vhodíme do mixéru a rozmixujeme dohladka a prohřejeme. Dochutíme solí, je-li potřeba.
Podáváme k masu, s pečeným tofu či povařenou kukuřicí. Kešu omáčka se hodí k těstovinám i rýži.
Lískové oříšky
Lískové oříšky jsou plodem lískových keřů, které rostou na mezích, ve světlých lesích, nebo se vysazují na zahradách.
Vyšší hladina mononasycených mastných kyselin působí příznivě na hladinu špatného cholesterolu a cukru v krvi. Rovněž minimalizují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Pravidelná konzumace lískových oříšků ovšem podporuje i imunitní systém, zklidňuje nervový systém a zlepšuje paměť a náladu.
Zároveň se doporučují jako prevence před ledvinovými kameny. Z dalších účinků nesmíme zapomenout na lepší trávení, peristaltiku střev a detoxikaci tlustého střeva. Mají taktéž diuretické účinky, pomáhají při průjmech a snižují nadýmání.
Obsažené látky mimo jiné chrání buňky před volnými radikály, preventivně působí před osteoporózou a podporují tvorbu svalové hmoty a červených krvinek. Pokud sportujete, lískové oříšky vám rychle dodají energii. Lískové oříšky je dobré konzumovat zvláště při fyzické či psychické vyčerpanosti.
Lískové oříšky rovněž představují významnou výživu pro zdravé a pevné vlasy a nehty.
Věděli jste, že lískové oříšky obsahují až 62 % tuků? Přesto jsou lískové oříšky při konzumaci rozumného množství vhodné i pro zdravé hubnutí. Navíc dodávají organismu energii a celkově zlepšují zdravotní stav.
Lískové oříšky jsou zdrojem významných látek, jako jsou minerální látky v podobě železa, vápníku, hořčíku, fosforu, draslíku a dalších. Dále obsahují vlákninu a důležité vitamíny skupiny B a vitamíny A, C, E, a K. Zvláště v období podzimu a zimy jsou oříšky vhodným doplňkem stravy. V době, kdy se cítíte vyčerpaní, bez energie a hlavně bez nálady, jsou oříšky první pomocí.
V gastronomii se lískové oříšky používají hlavně při pečení nebo se přidávají do jogurtů, ovesných kaší nebo müsli. Pro lepší stravitelnost je lepší oříšky lehce opražit. Kromě sladkých dobrot se mohou ovšem čerstvě nasekané lískové oříšky přidávat i do nejrůznějších salátů.
Pistácie
Původní domovinou pistácií byla Centrální Asie a Střední východ. Pistácie jsou velice chutné oříšky, které na první pohled každý pozná podle jejich typicky zeleného odstínu. Díky své lahodné a výjimečné chuti patří mezi jedny z neoblíbenějších ořechů. Není proto divu, že jsou hojně využívány i pro přípravu lahodných dezertů, mezi které patří i výtečná pistáciová zmrzlina.
Pistácie jsou velkým zdrojem železa, mědi, draslíku, hořčíku a fosforu. Kromě jiného tělu dodávají důležité vitamíny A, B, E a K. V pistáciích nechybí ani fytosteroly, které pomáhají snižovat hladinu nezdravého nebo-li LDL cholesterolu v krvi.
Věděli jste, že padesát pistácií obsahuje jen okolo 160 kalorií? Pistácie totiž obsahují až čtyřikrát méně kalorií oproti jiným druhům ořechů. Na rozdíl od jiných druhů ořechů neobsahují ani příliš tuku. Jsou tedy skvělou rychlou svačinkou, která zaručeně zažene hlad a zároveň dodá tělu cenné živiny.
V případě, že trpíte nedostatkem vlákniny, jsou pistácie skvělým pomocníkem, který pomůže organismu a především trávicímu systému doplnit potřebnou vlákninu. Vzhledem k obsahu antioxidantů pomáhají pistácie zpomalovat proces stárnutí. Beta karoten pro změnu prospívá našim očím. Díky svému složení podporují pistácie imunitní systém a přirozenou obranyschopnost organismu.
Věděli jste, že by denně měl každý člověk sníst alespoň patnáct kousků pistáciových oříšků, které dodají tělu to, co potřebuje?
Další účinky pistácií:
- pomáhá při léčbě problémů s trávením
- jsou vhodné při léčbě žloutenky
- snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění
- zlepšují náladu
- snižují chuť na jídlo
Při výběru pistácií se lze řídit jednoduchým pravidlem – čím jsou pistácie zelenější, tím je plod kvalitnější. Zdravý ořech pistácie by měl tak být na povrchu i uvnitř jasně zelený. Na povrchu oříšku se zpravidla nachází tenká fialovo-hnědá slupka.
Pistácie patří ve své naturální podobě k velmi zdravým plodům. Běžně se však jedí mírně opražené. Snažte se ale vyhnout pistáciím, které jsou nadměrně solené.
Makadamové ořechy
Jedněmi z chutných a navíc našemu organismu prospěšných ořechů jsou i exotické makadamové ořechy. Madadamiové neboli makadamové ořechy pochází původem z Austrálie, kde se nachází dva druhy stromů makadamia – Macadamia integrifolia a Macadamia tetraphylla. A co je pro tyto peckovice typické? Kromě toho, že obsahují až 80 % tuku, jsou rovněž jedny z nejdražších ořechů.
Jejich složení a účinky na zdraví však za občasné zhřešení rozhodně stojí. Díky obsahu důležitých vitamínů, jako jsou zejména vitamíny skupiny B a vitamín E, a minerálních látek v podobě draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu nebo železa, posiluje konzumace makadamových ořechů imunitu a podporuje přirozenou obranyschopnost organismu. Díky svému složení rovněž pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a příznivě působí na kardiovaskulární systém.
Z dalších účinků nesmíme zapomenout na posílení paměti či podpoření růstu svalové hmoty.
Makadamové ořechy na pohled připomínají lískové oříšky, jsou ovšem nepatrně větší. Díky jejich charakteristické chuti je ale poznáte okamžitě.
Věděli jste, že makadamové ořechy jsou nejkaloričtější ze všech známých ořechů? Hranici 200 kalorií dosáhnete snědením již pouhých deseti makadamových ořechů. Přesto všechno však jsou pomocníkem v redukci hmotnosti.
Běžně k dostání jsou především loupaná jádra makadamových ořechů. Stejně tak je však můžete pořídit v jejich neloupané podobě. Výborný je i makadamový olej, který má své využití v kosmetickém průmyslu (vyživuje, zpevňuje, hydratuje a vyhlazuje pokožku) i gastronomii.
V neposlední řadě jsou populární i různě ochucená pražená jádra. Zde však počítejte s ještě podstatně vyšším příjmem kalorií!
Para ořechy
Para ořechy neboli také cream-nut, para-nut nebo Castaña-de-Brazil jsou dalším druhem ořechů bohatých na bílkoviny, minerály, antioxidanty a další cenné látky. Většina para ořechů pochází z divoce rostoucích stromů v povodí řeky Amazonky. I proto se jim někdy přezdívá brazilské ořechy. Majestátní juvii ztepilou, na které para ořechy rostou, se totiž do této chvíle nepodařilo vyšlechtit.
Para ořechy jsou, pokud jde o ořechy, zdrojem největšího množství selenu. V pouhých 100 g para ořechů představuje množství selenu 3 485 % jeho doporučené denní dávky. Díky obsahu selenu představuje pravidelná konzumace několika para ořechů prevenci před cirhózou jater, kornatěním tepen nebo ischemickou chorobou srdeční. Selen však není jediným minerálem, který nám para ořechy dodávají. Doplňují nám rovněž vápník, železo, zinek, fosfor mangan, měď či hořčík.
Věděli jste, že v para ořeších se nenachází žádná známka po lepku? Jsou tedy vhodné i pro osoby trpící intolerancí na lepek.
Para ořechy mají příznivý vliv na snižování hladiny špatného nebo-li LDL cholesterolu v krvi a naopak na zvyšování hladiny dobrého HDL cholesterolu. Obsažené antioxidanty pro změnu chrání organismus před volnými radikály a nejrůznějšími onemocněními. Konzumace para ořechů tak podporuje přirozenou obranyschopnost a posiluje imunitu.
Kromě příznivého vlivu na vnitřní prostředí organismu pomáhají para ořechy i s naším vzhledem. Vitamín E je důležitý nejen pro zralou pleť, ale para ořechy podporují i růst vlasů a přispívají k lepší kvalitě nehtů. Kromě para ořechů stojí za vyzkoušení i olej, který má krásnou sladkou vůni i chuť a pomáhá zabraňovat pokožce před jejím vysoušením a zároveň ji změkčuje.
I když jsou para ořechy zdraví prospěšné, s jejich příjmem to není dobré přehánět. Zatímco pár kusů denně našemu organismu pomáhá, jejich nadměrná konzumace může, zvláště co se týká množství přijímaného selenu, způsobit i potíže, jako je například lámání nehtů, problémy se zažíváním, nervozita nebo vypadávání vlasů.
Pekanové ořechy
Pekanové ořechy se vyznačují nasládlou a jemnou chutí. Rostou na mohutných stromech nazývajících se ořechovec pekanový. Tyto stromy mohou dosahovat výšky až 45 metrů. Domovinou pekanových ořechů je jižní část Severní Ameriky, nicméně se jim daří i v jiných oblastech obdobného podnebného pásma.
Pekanové ořechy obsahují až 70 % tuků a důležité omega mastné kyseliny, díky čemuž jsou vhodnou prevencí před kardiovaskulárními onemocněními. Z vitamínů se v pekanových ořeších nachází vitamíny skupiny B, provitamín A, důležitý přírodní antioxidant vitamín E, vitamíny C či K. Kromě vitamínů jsou ovšem pekanové ořechy také zdrojem bílkovin, vlákniny, kyseliny listové, železa, vápníku, zinku, draslíku, fosforu a dalších cenných látek.
Věděli jste, že již pouhých pět kousků pekanových ořechů obsahuje šestinu doporučené denní dávky zinku? Díky tomu jsou pekanové ořechy významným pomocníkem v boji proti bakteriím a virům.
Pravidelný příjem pekanových ořechů podporuje díky vyváženému nutričnímu složení imunitní systém a přirozenou obranyschopnost organismu. Vzhledem k obsahu antioxidantů přispívají pekanové ořechy k detoxikaci a ochraňují buňky před volnými radikály. Jak výzkumy ukazují, pekanové ořechy působí jako prevence proti Parkinsonově a Alzheimerově chorobě, neboť výrazně posilují činnost nervového systému. Pekanové ořechy také přispívají ke snížení hladiny špatného nebo-li LDL cholesterolu a pročisťují a zajišťují zprůchodnění cév.
Další účinky pekanových oříšků:
- podporují a urychlují trávení a správné vyprazdňování
- působí preventivně před kardiovaskulárními onemocněními
- jsou vhodné během redukčních diet a hubnutí
- posilují činnost mozku
- doplňují důležité látky v rámci paleo a veganské stravy
- pomáhají při chřipce a nachlazení