Mléko a mléčné výrobky: ano či ne?
Patříte mezi milovníky mléka, sýrů či jogurtů? Přemýšleli jste ale někdy nad tím, zda jsou pro tělo tak prospěšné, jak nás přesvědčuje každá druhá reklama? Odjakživa nám bylo vtloukáno do hlavy, že je velice důležité pít mléko, abychom do těla dostali dostatek vápníku a měli zdravé kosti i zuby, ale je to skutečně pravda, nebo jen mýtus?
Jsou mléčné výrobky skutečně tolik zdravé?
Pravda je někde uprostřed. Mléko obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, jako jsou například vápník a vitamín D, důležité zejména pro zdravý vývoj kostí a zubů. Dále obsahuje bílkoviny a probiotické kultury.
Mimo to ale obsahuje i látky, jejichž nadměrná konzumace tělu dvakrát neprospívá. Takovou látkou je třeba mléčná bílkovina kasein. Problém je v jejím špatném rozpouštění v zažívacím traktu, díky čemuž dochází k plynatosti a nadýmání. Dalším problémem je, že mléko způsobuje zahlenění, které může vést až k dýchacím onemocněním a problémům s trávením.
Mnoho lidí taktéž trpí na laktózovou intoleranci kvůli nepřítomnosti trávicího enzymu laktáza.
Věděli jste, že laktózová intolerance se objevuje v průměru jen u 8 až 10 % Evropanů? Často je ale zaměňována za alergii na mléko. Na mléčnou bílkovinu v kravském mléce je během svých prvních čtyř měsíců života alergických až 95 % kojenců. Tato intolerance však zpravidla do tří let vymizí.
Záleží na druhu mléčných výrobků
Samozřejmě záleží na druhu mléčných výrobků, které konzumujete. Některé tělu prospívají více, některé méně a některé mohou dokonce škodit, neboť jsou plné chemie. Vybírejte proto takové produkty, které jsou vyráběny co nejpřirozenější cestou a obsahují co největší množství tělu prospěšných látek.
Rozhodně lepší a zdravější variantou mléka je kozí mléko, které se nejvíce podobá mateřskému mléku, co týče množství tuků a bílkovin. Zároveň je pro nás lépe stravitelné. Obzvlášť domácí jogurty a sýry jsou to nejlepší, co můžete mít. Jak chuťově, tak i obsahem prospěšných látek.
Pokud chcete zařadit mléčné výrobky do svého jídelníčku, dopřejte si především zakysané nápoje a jogurty s vyšším obsahem probiotických bakterií, které příznivě působí nejen na zažívací trakt, ale také posilují imunitu organismu.
Věděli jste, že z vědeckých studií vyplývá, že po hodině trávení je jogurt stráven z 91 %, kdežto mléko pouze ze 32 %?
Zakysané mléčné výrobky je vhodné konzumovat zvláště tehdy, když užíváte antibiotika, trpíte sníženou obranyschopností organismu či máte střevní obtíže.
A protože nikdo nám přesně neřekne, jestli konzumovat mléko a mléčné výrobky, je nejlepší najít míru, která vám bude vyhovovat. V případě, že vám mléčné výrobky nezpůsobují přímo potíže, zařaďte je do svého jídelníčku. V přiměřeném množství budou vašemu tělu jedině prospěšné.
Vyrobte si domácí řecký jogurt
Také jste se zamilovali do lahodné chuti řeckého jogurtu? Není divu, tento hustý jogurt s výraznou chutí je nejen velice oblíbený, ale dokonce patří mezi pět nejzdravějších potravin. Chcete-li mít tuto výtečnou pochoutku neustále u sebe, aniž byste museli do obchodu, máme pro vás jednoduchý recept, díky kterému zvládnete vyrobit řecký jogurt levou zadní, i když jste v kuchyni úplní amatéři.
Co budete potřebovat?
800 - 1000 ml mléka
100 ml jogurtu nebo 1,5 až 2 g jogurtových kultur
med, ovoce, oříšky a müsli dle chuti
Fermentor Kuvings
Jak postupovat?
Příprava je velice jednoduchá. Nejprve smíchejte mléko s jogurtem, nebo jogurtovými kulturami. V případě, že máte rádi hustější konzistenci jogurtu, použijte pouze 800 ml mléka. Poté nádobu s jogurtovo-mléčným základem dobře uzavřete a vložte do přístroje Fermentor Kuvings. Zmáčkněte tlačítko a vyčkejte, až bude jogurt hotový.
Než se do jogurtu pustíte, dejte jej ještě na přibližně 3 hodiny do lednice. Jakmile jogurt vychladne, přeceďte jej ještě přes sítko a podle chuti přimíchejte do jogurtu med, ovoce, oříšky či müsli dle své chuti a nechte před konzumací znovu odpočívat v lednici.