Med
Česká republika vždy patřila mezi nejzavčelenější země světa. Navzdory této informaci je u nás med nedoceněný a kupujeme sice levný, ale nekvalitní med. Už třicet let také čteme články o tom, jak včelky vymírají. Neúspěšně bojují s nemocemi, ztrácejí orientaci v krajině kvůli pesticidům nebo je chemie zabíjí přímo na polích. Není to jen působením mobilních telefonů, varroázou nebo pesticidy, včely trpí také nedostatkem potravy. Lidé se naučili na polích pěstovat monokultury, tedy jednou plodinou pokrýt obrovské množství půdy a plevely ničit herbicidy. Příroda je ale ve své přirozenosti rozmanitá a to má svůj důvod. Nemůžeme přece zvířata, hmyz i rostliny během pár desítek let přeučit na život ve sterilní krajině a měnit jim jídelníček. Pokud tedy chcete včelkám pomoct přežít, vysaďte na zahradě nebo balkoně medonosné rostliny (většina prospívá našemu zdraví). Nepodporujte plošné vysazování monokultur, například Řepky olejky, je to sice bylina, ale když to s ní přeženeme, neprospívá nám ani přírodě.
Proti jakým zdravotním neduhům tento zlatý včelí poklad pomáhá?
Vysoký tlak - Med obsahuje acetylcholin, který rozšiřuje drobné cévy a tím snižuje tlak. Není však vhodné ho jíst ve větším množství večer, jelikož by během noci mohlo dojít k velkému poklesu krevního tlaku.
Poruchy trávení – med dodává tělu energii, aniž by zatěžoval trávící soustavu a navíc umí povzbudit činnost střev při zácpě a naopak zklidnit střevní pohyb u průjmů. Dextriny v medu hojí poraněnou sliznici a proto je med vhodný při vředech žaludku, dvanácterníku a tlustého střeva. Pijte medovou vodu po ránu na lačno a urychlíte hojení vředů.
Nachlazení, kašel, horečka – nejznámějším zdravotním využitím medu je léčba dýchacích cest. Lipový čaj s medem vyvolává pocení a sráží horečku. Silice v medu rozpouští hlen v průduškách a dextriny tlumí bolest sliznic. Med pomáhá při léčbě závažných vleklých plicních chorob, ale i při angíně, zánětu průdušek a chřipce.
Kožní problémy – med je antibakteriální, v některých případech pomáhá léčit lupenku, atopický ekzém a jiné. Léčí popáleniny, rány, redukuje otoky a jizvy. Velmi oblíbený je v kosmetickém průmyslu.
Nervozita, nespavost, špatný spánek – užívejte med před spaním samotný. Nebo zkuste med rozpustit v teplém mléce, mléčné bílkoviny med váží a účinek je tak prodloužený.
Med se hojně používá v kuchyni, je nepochybně zdravější než řepný cukr. Svým složením je vhodný k pečení, do kaší, k výrobě nápojů (medovina), ale také k přípravě masitých pokrmů.
Zajímavé je spojení medu a pepře, zázvoru, chilli nebo šafránu. Pokud se med zahřeje na více než 40 stupňů, ztrácí všechny své cenné látky. Pokud si tedy v obchodě koupíte kapalný med, který se získává lisováním a zahříváním, nebude kvalitní! Při výrobě tohoto medu se upotřebí všechny zbytky medu, ale zahřívá se a tím pádem je vhodný k vaření a pečení.
Pokud med skladujeme při pokojové teplotě, tak díky sedimentaci tuhne a cukernatí, nijak to neovlivní jeho kvalitu, pouze vzhled. Kvalitní med se nekazí a nemnoží se v něm bakterie, je tedy vhodný k nakládání a uchovávání ovoce, ořechů a jiných potravin.
Tak používejte med, zevně i vnitřně. Slaďte s ním kávu, čaj, snídani i dezert. A chraňte včely, nechceme přece přijít o med, propolis, mateří kašičku, vosk nebo apitoxin.