Kysané zelí - zásobárna vitamínu C
Jak si zajistit dostatečný přísun vitamínů v době, kdy je vegetační klid a na zahrádkách už nenajdeme žádnou čerstvou zeleninu ani ovoce, tedy v pozdním podzimu, zimě a během časného jara? Naši předkové na to měli skvělý recept: kysané zelí.
Stojí za to se ke konzumaci kysaného zelí znovu vrátit. Ještě naše babičky ho dokázaly během zimy dokonale využít. V období, kdy nejvíce potřebujete vitamíny a jejich zdrojů je málo, vám je může zajistit právě naložené zelí. V tom tkví jeho přínos. Proto nekupujte v zimě drahé exotické ovoce, ale zkuste sáhnout po domácích zdrojích. Vyzkoušejte kysané zelí.
Kysané zelí je zásobárnou vitamínu C
V zelí najdete zásobárnu vitamínu C a díky tomu vám pomůže během sychravých dnů bojovat proti chřipkové epidemii. Dokáže posílit imunitu.
Jaké další minerály v zelí najdete?
- hořčík
- železo
- fosfor
- draslík
- vápník
- zinek
Šťáva z kysaného zelí je mimořádné výživově hodnotná. Právě v této tekutině, kterou zelí pustí, najdete hodně vitamínu C a minerálů. Proto tuto šťávu nikdy neslévejte, i když to někteří lidé dělají.
Kysané zelí vám také pomůže zhubnout
Skvělé je zelí i pro diety. Dokáže totiž zmírňovat chuť na sladké a dobře zasytí i na delší dobu. To je dáno vysokým obsahem vlákniny, která působí jako čistič vnitřností.
Díky detoxikaci pomáhá zelí také povzbudit metabolismus. Tělo potom lépe spaluje, což se pozitivně projeví i na štíhlé linii.
Zelí je nízkokalorické, proto se jeho konzumace nemusíte rozhodně bát. Pokud si sestavujete zdravý jídelníček na zhubnutí nebo udržení hmotnosti, určitě do něj kysané zelí zařaďte.
Nejlepší je jíst kysané zelí čerstvé bez tepelných úprav
I když teplá zelňačka je v zimě skvělým jídlem, je samozřejmé, že vařením se ztrácí řada enzymů a probiotických kultur. Tím pádem zelí ztrácí svoji výživovou hodnotu. Proto si dopřejte kysané zelí ve studené podobě jako salát.
V čem zelí zejména pomáhá?
- Působí preventivně při nachlazení.
- Pomáhá snižovat krevní tlak.
- Čistí trávicí trakt a zabraňuje jeho nemocem, včetně těch zhoubných.
- Slouží jako prevence zácpy.
- Hraje roli v krvetvorbě.
- Povzbuzuje detoxikaci těla.
- Zmenšuje rizika onemocnění močových cest.
- Předchází gynekologickým problémům.
- Posiluje plodnost.
Velké množství probiotických kultur ve kvašené zelenině
Přínos zelí ve stravě je skutečně obrovský. Kysané zelí a i jinou kvašenou zeleninu byste si rozhodně měli dopřát v dostatečném množství. Najdete v ní velké množství probiotických kultur, které při reakcích ve střevech vytvářejí kyselinu mléčnou. Tato kyselina pomáhá tělu, aby dokázalo vstřebat dva pro život nezbytné minerály, a sice vápník (tvorba kostí, zubů) a železo (krvetvorba). Probiotika rovněž čistí střeva a usnadňují trávení cukrů a tuků. Díky nim se ve střevech tvoří látky, které zabraňují růstu nevhodných bakterií.
Jak si naložit zelí?
Pokud nejste úplně spokojeni s kvalitou naloženého zelí, které dostanete v obchodě, zkuste si ho naložit sami. Jak postupovat? Jednoduše zelí nakrájejte na velkém hrubém struhadle (speciální struhadlo se dá sehnat v obchodech), košťály samozřejmě odstraňte. Přidejte sůl, kmín a případně i cibuli, pokud ji máte rádi.
Vše promísíte a můžete nechat ve vaně, dokud nepustí vodu. Pak ho uložíte do sudu a zalijete lehce osolenou vodou (mělo by jít o maximálně 6–8% roztok). Můžete k tomu použít vodu, kterou zelí pustilo. Vytvořený nálev zabrání přístupu vzduchu a zajistí podmínky vhodné pro mléčné kvašení. Hotové zelí můžete vylepšit například koprem.
Pokud nemáte sud, do kterého byste zelí mohli uložit, anebo si chcete naložit zelí jednodušším způsobem, pak k tomu můžete využít fermentační přístroj Kuvings. Fermentor Kuvings je pomocník, který usnadňuje proces fermentace potravin neboli kvašení. Aniž byste museli znát detailní postup, stačí v podstatě zmáčknout jediné tlačítko a přidat potřebné ingredience. Fermentor Kuvings navíc využijete nejen k výrobě nakládaného zelí či jiné zeleniny, ale také k výrobě sirupů, octa, domácích jogurtů a sýrů.
Jak vybrat kvalitní zelí v obchodě?
Velice pozorně studujte etiketu. Složení by mělo obsahovat jenom zelí nebo případně i další zeleninu, nakládané papriky a sůl a kmín nebo další koření (nové koření, pepř, bobkový list). Rozhodně by tam neměly být žádné konzervační látky, éčka atd. Podle toho poznáte opravdovou kvalitu. Čím méně úprav, tím lépe.
Nekupujte pasterizované či sterilované zelí, protože prošlo formou konzervace při vysoké teplotě. Ta se postará o zničení velké části nutriční hodnotných látek.
Zelí by nemělo mít příliš vysoký obsah soli a také žádný přidaný cukr.